štvrtok, 19 december 2019 20:03

Príspevky na stránke Maj Gemer majú uplatnenie aj na schôdzach Gemerského baníckeho spolku Bratstvo Rožňava Doporučený

Napísal(a) MG od + OR
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Od nášho dlhoročného autora článkov s tematikou geológie a baníctva, najmä na hornom Gemeri a v Dobšinej, RNDr. Ondreja Rozložníka, sme obdržali krátku informáciu zo súčasnej činnosti Gemerského baníckeho spolku Bratstvo v Rožňave. Veľmi si ceníme aj takúto aktivitu človeka, ktorý celý svoj život zasvätil nášmu Gemeru a aj napriek svojmu pokročilému veku prichádza s novými nápadmi, ktoré približujú nielen bohatstvo regiónu, ale najmä mladej generácii predkladá svojimi historickými článkami údaje o tom, ako žili naši predchodcovia baníctva a železiarstva, ktorí nielen dolovali prírodné bohatstvo, ale vyťaženou rudou vytvorili aj podmienky pre rozsiahlu výstavbu objektov na ich spracovanie.

Napísal nám: "Náš „Gemerský banícky spolok Bratstvo" mal 13. 12. 2019 slávnostnú koncoročnú schôdzku za účasti aj rodinných príslušníkov. Bola veľmi vydarená s bohatým sprievodným programom. Tam som predniesol v skrátenej forme, v zastúpení Ing. Mikuláša Rozložníka (autora, ktorý nemohol osobne prísť) i informáciu o Baníckej škole založenej v Rožňave v roku 1909, uverejnenú na stránke Maj Gemer.

Neodpustil som si pri tom i poznámku, že bolo chybou, keď spomínaná škola nebola založená v Dobšinej, kde už predtým roky fungovala a absolvovalo ju 156 študentov (v Rožňave 63), o ktorých bol v rôznych firmách vo vtedajšom Uhorsku, ale i v zahraničí, veľký záujem pre ich odbornú znalosť." Spomínaný príspevok ľahko nájdete, ak kliknete na:

https://www.majgemer.sk/banictvo/item/10970-ing-mikulas-rozloznik-z-dejin-banickeho-skolstva-v-roznave-1
https://www.majgemer.sk/banictvo/item/10972-ing-mikulas-rozloznik-z-dejin-banickeho-skolstva-v-roznave-2

 MG od  + OR

Čítať 1445 krát Naposledy zmenené štvrtok, 19 december 2019 22:38

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!