štvrtok, 08 október 2020 18:32

Ondrej Rozložník a Mikuláš Rozložník: Súborná práca Júliusa Luxa o Dobšinej (1. časť) Doporučený

Napísal(a) O. a M. Rozložník
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Július Lux a jeho rodný dom v Henckovciach Július Lux a jeho rodný dom v Henckovciach Archív Rozložníkovcov s farebnou úpravou O.D.

Vážení čitatelia internetovej stránky Maj Gemer!

Vám, ktorí máte záujem nielen o aktuálne udalosti, ale i o históriu regiónu Gemer, začíname od našich skúsených autorov RNDr. Ondreja Rozložníka a Ing. Mikuláša Rozložníka uverejňovať článok, ktorý je prekladom časti publikácie významného vysokoškolského pedagóga a doktora filozofie, profesora Júliusa Luxa.
Narodil sa v obci Henckovce pri Rožňave v starej baníckej rodine pochádzajúcej z Dobšinej, ktorá ale v Henckovciach vlastnila železiareň. Vo vtedajšom Uhorsku vyučoval najmä na vysokých školách v Budapešti. Ovládal vtedy najviac používané jazyky, a to nemčinu (vo vtedajšej jej troch písomných formách, ktorými boli švabach, písmo fraktúra a spisovná nemčina), maďarčinu a latinčinu. Jeho životopis a dielo je v nasledujúcom článku, ktorý je pomerne rozsiahly a preto bude uverejňovaný na pokračovanie.

Profesora Júliusa Luxa veľmi zaujala história banského mesta Dobšiná. Prebádal všetky možné údaje v archívoch a publikáciách, ktoré boli vtedy vydané. Výsledok jeho bádania sa mu však za jeho života nepodarilo knižne vydať, a to pre udalosti spôsobené prvou, ale i druhou svetovou vojnou. Bádateľom z oblasti Bavorska v Nemecku sa následne podarilo v archívoch a súkromných zbierkach nájsť jeho vytlačené a rukopisné práce, napísané v nemčine a maďarčine, tieto spracovať a v roku 1959 ich aj knižne v Mníchove vydať, a to prekvapivo v písme fraktúra, v ktorom J. Lux možno i písal.
Z knihy, ako i z publikácií v maďarčine, sme sa snažili ich podstatné kapitoly čo najvierohodnejšie preložiť a takto Vám ich predkladáme, spolu s našimi poznámkami k niektorým údajom a pre názornejšiu dokumentáciu aj s mapami či fotografiami.

RNDr. Ondrej Rozložník a Ing. Mikuláš Rozložník 

 

Čítať 1389 krát Naposledy zmenené piatok, 09 október 2020 16:20

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!