Vytlačiť túto stránku
sobota, 21 december 2013 00:30

Baníctvo pod Tureckou v okolí obcí Rudná – Rakovnica - Rožňavské Bystré

Napísal(a) RNDr. Ondrej Rozložník
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

rb ru Snimka41aOkolie Rožňavy je známe i ako región Gemera, v ktorom sa po stáročia vykonávala banská činnosť sústredená hlavne na ťažbu železných rúd. Najviac boli banské práce realizované v podzemí masívu známej hory Turecká, nachádzajúcej sa severne od uvedených obcí. Táto hora je doslova prerazená tisíckami metrov banských prác rôzneho druhu, ako sú šachty, úpadnice, komíny a horizontálne banské chodby. Pri turistickej prechádzke, alebo pri zbieraní húb, si všimnite množstvo jám (pingy), ktorými sa sledovali a i ťažili tu sa nachádzajúce rudné žily vystupujúce až na povrch. Okrem toho sa tu nachádzajú i dopravné cesty, ktorými sa ruda vozila, vtedy ešte konským povozom, do úpravní na ďalšie spracovanie do Rožňava-Bani, alebo Betliarskej Maše.
Je samozrejmé, že na tejto činnosti sa podieľalo množstvo baníkov, hutníkov a veľké množstvo iných profesií nutných pre túto činnosť. Výskyt veľkého objemu železných rúd bol i základom pre založenie obcí a ich postupnom zveľaďovaní, pričom veľká časť ich obyvateľov sa živila prácou v baníctve. Žiaľ, to všetko je už minulosťou. V širšom okolí už nie je v prevádzke ani jedna baňa. Vstupné diela do baní sú zavalené, povrchové objekty zlikvidované,

resp. slúžia na iné účely. (Čo je veľká, nielen materiálna, škoda. Pozn. OD). Banská činnosť je však neoddeliteľnou históriou tohto územia a predstavuje naše kultúrno-historické dedičstvo, na ktoré nesmieme zabúdať, pretože bolo základom prosperity obcí a životného štandardu ich obyvateľov.
O tomto, aspoň z časti, hovorí nasledujúca fotogaléria. Predstavuje základné údaje o banskej činnosti, ale i fotodokumentáciu konkrétnych baníkov, ktorí tu v podzemí za ťažkých podmienok pracovali. Väčšina z nich je už na onom svete, zomierali pomerne mladí, pretože časť rudy (mikrozrnká kremeňa) sa usadila počas dobývania i v ich pľúcach, takže následne nemali dostatok vzduchu na prežitie. Reprezentujú len malú časť osadenstva, boli ich však stovky.
Snažil som sa zistiť ich mená a vďaka pochopeniu samospráv obcí, ako i rôznych ľudí na facebooku sa podarilo zistiť mená tých, ako ich uvádzame na fotografiách. Aspoň takto sa nezabudne na ich statočnú prácu v podzemí.

RNDr. Ondrej Rozložník

 

{jcomments on}

Čítať 4710 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:10