štvrtok, 13 jún 2013 16:06

Stručné dejiny ťažby ložísk nerastných surovín v Gemeri (9) Doporučený

Napísal(a) Ing. Mikuláš Rozložník
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Vysoká pec železiarní v Tisovci – Hámri, ktorá bola zlikvidovaná v 60tych rokoch 20. storočia. Foto: Amanach spomienok na Tisovec.Ložiská železných rúd v okolí Tisovca.
Presné údaje o počiatkoch baníctva v oblasti nemáme. O tom, že v najstaršej dobe tu bolo baníctvo veľmi rozšírené, svedčia početné staré odvaly, zavalené štôlne, pingové ťahy a miestne názvy.
Doteraz najstaršie údaje o baníctve okolia pochádzajú z roku 1611, kedy Octavio Steger prenechal svoju výrobňu na olovo kráľovskej komore, ktorá začala vyrábať železo z rúd okolitých nálezísk. Nasledujúce

záznamy sú až z konca 17. storočia. Vtedy dobšinskí obyvatelia Ondrej Stempel so synom tu objavili ďalšie ložiská a v roku 1698 svoje bane a taviarne predali mestu Banská Bystrica. Za čias Rákóczyho povstania železiarne vyrábali zbrane. V období rokov 1705 – 1709 boli jeho majetkom a po jeho páde pripadli štátu. V roku 1737 boli bane na Mašnej mimo prevádzky. Obnovili ju až v roku 1768. V blízkosti týchto baní existovala už v roku 1752 železiareň. V roku 1825 pracovali v štôlniach Kyzová, Magnetová, Leopold a Segengottes.
Starú taviacu pec v roku 1850 zbúrali a v rokoch 1852 – 1855 postavili v Tisovci najväčšiu vysokú pec vo vtedajšom Uhorsku. Vzniklo tak na svoju dobu moderné železiarske centrum, ku ktorému patril aj hámor v Rimavskej Píle. Prevádzku v Dolnej Mária štôlni v roku 1854 zastavili. Nasledujúceho roku banské práce vykonávali v Hornej Mária štôlni a v štôlni Michal. Bane v okolí Tisovca pracovali až do roku 1864, odkedy udržovali iba štôlne Stará Mašna a Imrich. V roku 1860 postavili novú, hospodárnejšiu vysokú pec a zaviedli pudlovanie. V roku 1878 sa pokúsili o tavenie pyrito-magnetitových rúd, ale pre nadmerné náklady od neho ustúpili. Banské práce dočasne obnovili v deväťdesiatych rokoch 19. storočia. Keďže množstvo vyťaženej rudy z okolitých baní nestačilo pokryť spotrebu vysokej pece, dovážali túto zo Sirka a Železníka. Pre nedostatok paliva jednu pec zastavili v roku 1918 natrvalo a druhú dočasne. V roku 1923 Ministerstvo verejných prác poverilo Štátny geologický ústav, aby preskúmal rudné výskyty v okolí Tisovca. V rámci týchto prác znovu otvorili štôlne Imrich a Michal, ostatné bane boli už neprístupné. Zásoby rudných surovín v potrebnom množstve však neboli zistené, a tak vysokú pec zásobovali len z iných lokalít. Vysoká pec, ktorú dali v roku 1925 znovu do prevádzky nepretržite pracovala až do roku 1953. Pravidelná ťažba na ložiskách už nebola vykonávaná. V roku 1958 realizovali orientačné geologicko prieskumné práce a v rokoch 1961 – 1968 vyhľadávací prieskum s výpočtom zásob. K obnoveniu ťažby na okolí však už nedošlo.  

 

 

(POKRAČOVANIE)

Ing. Mikuláš Rozložník

{jcomments on}

 

Čítať 3475 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:50

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!