Vytlačiť túto stránku
streda, 02 október 2019 15:39

OKTÓBER: Rozmanitá ponuka jesenných podujatí Doporučený

Napísal(a) Ing. Miroslava Vargová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Aj v októbri si bude z čoho vyberať. Čaká na vás ukončenie pastierskej sezóny, divadelné predstavenia a koncerty, podujatia venované najmladším i najstarším. Ponuku mesiaca doplní prezentácia varenia tradičných jedál, zábavná talkshow a chýbať nebudú ani zaujímavé výstavy. Tak smelo vyberajte.

Ukončenie pastierskej sezóny
Záver októbra bude už tradične patriť symbolickému ukončeniu pastierskej sezóny pod názvom Slovenské mitrovanie, ktoré tento rok pripadne presne na Demetera - Mitra (26.10.). Okrem ukážok prác na salaši, kultúrneho programu a súťaže vo varení sa môžete tešiť aj na trh regionálnych produktov, maskotov Maťka a Kubka,

rôzne tvorivé dielne a aktivity pre deti v detskom kútiku. K sprievodným aktivitám sa radia aj súťaže a výstava Ovčiarstvo na starých fotografiách. Deň na salaši vo Veľkých Teriakovciach vyvrcholí sprievodom bačov a valachov a vyúčtovaním s majiteľom oviec.

Divadlo, koncerty, tanec aj muzikál
Mestské kultúrne stredisko v Revúcej pozýva v rámci prehliadky Slovenské Kortyny 2019 na brilantnú komédiu z rodiny ľahkého bulváru, ktorá sa hrala dlhé roky s obrovským úspechom v Londýne aj na Broadway. S inscenáciou 1+1=3 sa vo štvrtok 3. októbra predstavia herci Slovenského komorného divadla v Martine.

V nedeľu 6. októbra rozozvučia Dom kultúry v Rimavskej Sobote maďarské ľudové piesne, operety a známe operné árie, ktoré v utorok 8. októbra vystrieda tanečná inscenácia Ifjú Szívek: 77 Verbunkov, ktorá predvedie pestrosť a rôznorodosť verbunkového tanca.

V nasledujúcu sobotu (12.10.) je v Revúcej na pláne koncert obľúbenej slovenskej hudobnej skupiny Kollárovci.

V manželstve úspešného spisovateľa, ktoré stojí na pokraji rozvodu, dochádza pri výmene názorov k úrazu a nešťastnému pádu, pri ktorom Thomas stráca vedomie a dostáva sa do kómy. Po prebratí z kómy sa vracia do veku 20 rokov, všetko ostatné, vrátane problémov v manželstve, sa mu z pamäti vymazalo… Dá sa takto začať odznova? Dozviete sa v piatok 18. októbra v Hnúšti na divadelnom predstavení Ešte raz, ale lepšie…

V utorok 22. októbra sa v divadelnej sále Domu kultúry v Rimavskej Sobote odohrá ďalší z koncertov 39. ročníka Hudobnej jesene, a to klavírny recitál v podaní Mateja Arendárika, jedného z najvýraznejších talentov mladej generácie slovenských klaviristov.

Pripomenúť si staré dobré časy s jednou z najúspešnejších kapiel 90. rokov budete môcť 24. októbra v Mestskej športovej hale v Hnúšti, kam v rámci slovenského turné zavíta hudobná skupina Maduar so 100-minútovým koncertným programom, na mieru šitou videoprojekciou a samostatným akustickým blokom.

Veselohru Marca Camolettiho v úprave Martina Zachara ml. s názvom Letušky, si v podaní OZ Opona Poltár môžete vychutnať v sobotu 26. októbra v Kokave nad Rimavicou.

Vo výpravnom muzikáli Čarodejnice na motívy rovnomenného diela najobľúbenejšieho britského autora kníh pre deti i dospelých 20. storočia Roalda Dahla, sa v nedeľu 27. októbra v Revúcej predstavia herci rožňavského Mestského divadla Actores. V príbehu chlapca, ktorého čarodejnice premenia na myš, zažijete scény, kde temer tuhne krv v žilách, ale aj množstvo komických situácií či ponaučení. Rozhodne sa však nikto báť nebude!

Pre deti
Nielen pre deti je určený Festival detských folklórnych súborov pod názvom Gemerská podkovička, ktorý sa uskutoční 11. októbra v Revúcej. Okrem domácich vystúpi aj hosťujúci detský folklórny súbor Pramienok z Liptovského Mikuláša.

O deň neskôr príde na rad aj deťmi milovaný a jedinečný interaktívny koncert Spievanky a Zahrajka plný rozprávkových prekvapení v podobe prekrásnych pesničiek z filmu Spievankovo a Kráľovná Harmónia. Do Rimavskej Soboty zavítajú v sobotu 12. októbra. Tak neváhajte a príďte, vaše deti sa zoznámia s Kráľovnou Harmóniou a postavičkami, ktoré nevyhnutne potrebujú ich pomoc pri záchrane Spievankova. Čaká vás koncert plný hudby, tanca a zábavy.

Od stredy 16. do soboty 19. októbra bude v Rekreačnej oblasti Kokava- Línia prebiehať 15. ročník tvorivého pobytu pre deti so špeciálnymi potrebami. Konvergencie sa budú tento rok niesť v znamení rozprávky Ako vycvičiť draka.

V závere mesiaca sa uskutoční XIV. ročník súťaže v prednese slovenskej rozprávky Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas. Dom kultúry v Drienčanoch bude v stredu 23. októbra dejiskom regionálneho kola, ktoré na druhý deň vystrieda celoslovenská súťaž. V Rimavskej Sobote bude zatiaľ prebiehať Dobšinského rozprávkový Gemer (23. - 25.10.), ktorý so sebou prinesie divadelné predstavenia, besedy, výtvarný workshop a čítanie rozprávok.

Sobotský seniorfest
V mesiaci október, ktorý je mesiacom úcty k starším, je v Rimavskej Sobote pripravený sled aktivít venovaných všetkým starším ľuďom, invalidným dôchodcom a samozrejme aj verejnosti. Sobotský seniorfest začne vo štvrtok 3. októbra koncertom stálice slovenského hudobného sveta - Marcely Laiferovej. Druhou v poradí bude tanečná zábava, ktorá sa uskutoční v stredu 9. októbra. Do tanca zahrá tanečný orchester Rimavská Sobota TORS a Jozef Mikulec, zaspievajú spevácke zbory Bona fide a SZ Dúha, ktorý pôsobí pri Klube dôchodcov. Vo štvrtok 17. októbra si v divadelnej sále Domu kultúry budete môcť vypočuť najväčšie hity Karola Duchoňa v modernejšom prevedení banskobystrickej kapely Duchoňovci. Hudobnú časť seniorfestu uzavrie známy folklorista a spevák reprezentujúci horehronskú ľudovú kultúru Ján Ambróz, ktorý zaplní sálu Domu kultúry v nedeľu 27. októbra. Vystúpi s obľúbenou ľudovou hudbou Borievka. Súčasťou projektu sú aj tvorivé dielne, ktoré budú realizované priamo v Domove dôchodcov a v Domove sociálnych služieb a v Klube dôchodcov. Témou bude adventný čajový kalendár, ktorý si záujemcovia vyrobia pod vedením lektoriek s dlhoročnými skúsenosťami z OZ Ženský inštitút tvorivosti.

Výstavy
Výstavu Klubu výtvarníkov Zlatý rez Rimavská Sobota s názvom Literatúra na plátne budete mať možnosť v Galérii Ganevia vidieť ešte do utorka 8. októbra.
Počas víkendu 12. a 13. októbra bude na výstavisku v Čerenčanoch prebiehať XXIII. oblastná a XXXIV. miestna výstava drobných zvierat. Budete si tu môcť pozrieť, nakúpiť alebo sa poradiť o rôznych čistokrvných druhoch ako sú hydina, králiky, kozy, ovce ale aj exotické tvory.
Od 20. septembra je v Mestskej galérii v Rimavskej Sobote sprístupnená skupinová výstava 9 maliarok zo Slovenska a Ameriky s názvom Slečny od maliarskeho stojana. Autorky na osobnej báze skúmajú svoje miesto ženy (nielen) umelkyne na európskej a americkej umeleckej scéne. Výstava potrvá do stredy 27. novembra.

Rôzne
Milovníci tradičných jedál si prídu na svoje v sobotu 19. októbra, kedy sa v Kokave nad Rimavicou uskutoční Regionálny gurmánsky deň. V rámci sprievodného programu vystúpia DFS Kokavan a Mládežnícka ľudová hudba, DFS Mladosť z Klenovca a ĽH Jána Maka.

Na druhý deň, v nedeľu 6. októbra, sa v Hrnčiarskej Vsi - na Pondelku pri príležitosti významných výročí chystá spomienková slávnosť venovaná rodákom Michalovi Miloslavovi Bakulínymu a Eugenovi Jónovi. O ich živote a tvorbe porozprávajú doc. PaedDr. Július Lomenčík, PhD., PhDr. Ján Žilák a Ľudovít Géč.

V sobotu 19. októbra je na pláne pokračovanie Sobotského blšáku. V Dome kultúry v Rimavskej Sobote budete mať možnosť darovať, predať i výhodne nakúpiť oblečenie, knihy, hračky, potreby do domácnosti a mnoho iného.

Peter Marcin prichádza do Rimavskej Soboty so zájazdovou verziou slovenskej talkshow Neskoro večer. Na skvelú atmosféru, pútavé rozhovory, zábavné príhody a scénky, pesničky, či interakcie s divákmi sa môžete tešiť v piatok 25. októbra. Hosťami v rimavskosobotskom Dome kultúry budú herečka Zuzka Tlučková, herec Peter Sklár a spevák Tomáš Bezdeda. A možno prídu aj “František so Zuzou” či “Malý Mirko”.

Šport a turistika
Prvá októbrová sobota (5.10.) sa bude okrem iného niesť aj v znamení športu. Na futbalovom ihrisku v Rimavskej Bani si zmerajú sily dobrovoľní hasiči. Uskutoční sa tu súťaž o spomienkový pohár za zosnulých členov Jána Čána a Vladimíra Jankoviča.

Rimavskosobotský Dom kultúry bude zatiaľ patriť medzinárodnej súťaži v tanečnom športe Sobotský tanečný parket 2019. Počas celého dňa sa bude súťažiť v rôznych vekových a výkonnostných kategóriách v štandardných aj latinskoamerických tancoch.

V poobedňajších hodinách bude v Rekreačnej oblasti Kurinec - Zelená voda prebiehať spoločné Čínske zdravotné cvičenie Čchi-kung. Ide o starodávne cvičenie, považované za neodmysliteľnú súčasť najvyšších techník v bojovom umení.


Z turistickej ponuky mesiaca vyberáme:

KST Clara Utekáč
05.10. Utekáčska horská 30 (Piater - 0911 760 823)
Utekáč - autobusom do Skorušinej - Klenovský Vepor - Havrilovo - Utekáč

KST Hnúšťa
12.10. Krásnohorská Dlhá lúka - Silica - Gombasek (Király - 0902 375 690)

TO KOS Rimavská dolina
19.10. Valikinou trasou 25. ročník (Kojnok - 0907 366 290, 047 54 94 553)
Tisovec - Slávča - Kozák - Hrdzavé - Kačkava - Tisovec

KST mesta Rimavská Sobota
26.10. Hajnáčka - Pohanský hrad (Štefánek - 0911 207 185, Borbáš - 0908 377 072)

V mene organizátorov Vás na všetky podujatia srdečne pozývame.

Ďalšie podujatia pripravované v tomto roku v regióne Gemer-Malohont, ako aj kontakty na organizátorov nájdete v Kalendári podujatí 2019.
Zmena termínov a programu podujatí vyhradená!

Ing. Miroslava Vargová

 

Čítať 1648 krát Naposledy zmenené piatok, 04 október 2019 13:03