piatok, 06 január 2017 08:54

Prišiel január - začína fašiangové obdobie

Napísal(a) Ing. Miroslava Vargová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Obdobie zábavy a hodovania nazývané fašiangy začína 7. januára po Troch kráľoch a potrvá až do polnoci pred Popolcovou stredou, ktorá v tomto roku pripadá na 1. marca. V regióne Malohont toto obdobie otvára novoročná zabíjačka v Rimavskej Bani.

 

Prvá zabíjačka v roku
Za obecným úradom v Rimavskej Bani to bude v sobotu 7. januára 2017 rozvoniavať tradičnými zabíjačkovými špecialitami, ktoré budú pred očami návštevníkov pripravovať dobrovoľníci z radov občanov obce už od skorého rána. Nebudú chýbať klobásy, hurky, tlačenka, papriková slanina, škvarky ani pravá zabíjačková kapustnica. V mrazivom počasí, ktoré k tradičnej zabíjačke patrí, zahreje aj horúci čaj a grog.

Novoročná turistika
Ak dávate prednosť pohybu na čerstvom vzduchu, prijmite pozvanie turistov z Hnúšte a pridajte sa k nim v sobotu 7. januára počas výstupu na Klenovský Vepor. Zraz účastníkov je na autobusovej stanici v Hnúšti o 07:50 hod., odkiaľ sa presunú na Skorušinu a potom peši na Vepor a späť.

Plesy a bály
Šnúru plesov, tanečných zábav či bálov v regióne otvára 13. januára Divadelný bál v Tisovci, ktorý na druhý deň (14.01.) odovzdá štafetu Gemerskému plesu v Revúcej. Koncom mesiaca (28.01.) môžete zažiť pravú ľudovú zábavu v krojoch na tzv. Krojovke na Salaši Zbojská, počas ktorej na vás čaká bohatý program so zahraničnými hosťami, živá ľudová hudba a výborné jedlo z miestneho salaša.
Vo februári je na pláne aj Ples športovcov v Hnúšti (03.02.), Hasičský ples v Rimavskej Bani a Ples v Kokave nad Rimavicou (04.02.). V Rimavskom Brezove sa bude konať už tradičný Reprezentačný Hasičský ples (11.02.) a vo Veľkých Teriakovciach sa zabavíte na Teriakovskom bále (18.02.).
Ďalšie plesy avizované v regióne Gemer-Malohont v mesiacoch január a február nájdete na stránke Rimava.sk.

Hudobné predstavenia
Živú hudbu, temperamentný spev a humorné slovo prinesie do Revúcej 22. januára hudobná skupina Kollárovci. Nosným pilierom ich repertoáru je slovenská ľudová pieseň, ktorá vďaka ich podaniu dostáva nový šat.
Záver mesiaca bude v Rimavskej Sobote patriť hudobnej inscenácii HANA (Hommage à Hegerová) s piesňami Hany Hegerovej v podaní Barbory Švidraňovej a Veroniky Strapkovej. Nenechajte si ujsť piesne tejto významnej slovenskej a českej speváčky, medzi ktorými odznejú aj Čerešne, Maestro Tango, Lásko prokletá či Krásne sis to vymyslel v predstavení, ktoré odohrá Žilinské divadlo v utorok 31. januára o 19:00 hod. na rimavskosobotských divadelných doskách.

Ďalšie podujatia pripravované v tomto roku v regióne Malohont a jeho okolí, ako aj kontakty na organizátorov nájdete v Kalendári podujatí 2017.
Zmena termínov a programu podujatí vyhradená!
Ing. Miroslava Vargová

 

Čítať 2628 krát Naposledy zmenené sobota, 07 január 2017 19:59

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!