streda, 11 júl 2018 11:12

Silica zvládla taktické cvičenie dobrovoľných hasičov okresu Rožňava Doporučený

Napísal(a) M. Terrai
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Silica zvládla taktické cvičenie dobrovoľných hasičov okresu Rožňava Foto: Bc. Janka Ferenčíková

Dobrovoľní hasiči okresu Rožňava sa nestretávajú iba na súťažných akciách, nielen na previerkach pripravenosti, ale aj na súčinnostných taktických cvičeniach (TC). Jedno také TC bolo naplánované na 7. júla 2018 v Silici, kde sa zhromaždili všetky povolané DHZO okresu Rožňava, zaradené v kategorizácii celoplošného rozmiestnenia síl a prostriedkov, a ktoré dostali aj hasičskú techniku. Plán a projekt TC nám pripravil pán Filip Revúcky (predseda Preventívno-výchovnej komisie pri Územnej organizácii Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR v Rožňave a zároveň veliteľ DHZ Slavošovce), ktorý si dal na tom záležať, aby všetko bolo správne vypočítané a naplánované. Ostatné potrebné k akcii sme dohodli a zabezpečili prostredníctvom ochotného pána starostu, zároveň

člena DPO SR a predsedu DHZ Silica Ing. Tomáša Varádyho, PhD., tiež s ochotnými členmi DHZ Silica a poslancami obecného zastupiteľstva. Všetkým za každú vynaloženú prácu ďakujeme. Ráno 7.7.2018 všetky DHZO prichádzali po nahlásení sa na operačné stredisko HaZZ v Košiciach, do sústredeného miesta v Silici, odkiaľ pokračovali na miesto zásahu po povolaní veliteľom zásahu Mgr. Petrom Mátém (územný veliteľ ÚzO DPO SR Rožňava a veliteľ DHZ Rožňava). Všetky povolané DHZO boli včas na správnom mieste. Všetci sa ihneď ujali svojej práce na pridelenom stanovišti a vedeli, čo sa od nich požaduje, po dohovore cez spojovaciu techniku - vysielačky s veliteľom zásahu. Rozhodilo sa B-ečkové hadicové vedenie, ktorým sa prívod vody začal z vodného zdroja - Farárovej jamy. Na prvom úseku, teda pri čerpaní z vodného zdroja sa DHZ Rožňava a DHZ Lúčka rozhodli použiť plávajúce koše, ktoré im boli veľmi nápomocné.

Voda pokračovala vedením hadicami, cez čerpadlá Tohatsu v Iveco Daily, ktoré DHZ Gemerská Poloma, DHZ Čierna Lehota, ďalej DHZ Ochtiná a DHZ Betliar svojimi útočnými vedeniami tlačili ďalej a do útoku. DHZ Hrhov a na druhom útočnom vedení pokračovalo DHZ Jablonov nad Turňou, spolu s DHZ Rejdová a DHZ Slavošovce tlačili vodu cez vedenia do ďalších útočných vedení a CAS, ktoré už na požiarovisku hasili pomyselný oheň v poli. Hasiace práce realizovali svojimi CAS DHZ Plešivec, DHZ Silica, ktoré vlastne spozorovali oheň a ako prví boli na požiarovisku, ďalej hasenie vykonávali CAS-kami Tatrami 148 a 815 DHZ Vyšná Slaná a DHZ Vlachovo. Až do ukončenia potrebných prác pre uhasenie horiaceho poľa, všetko bolo pozorované VZ, ktorý cez vysielačky všetko koordinoval. Všetci zvládli svoju prácu bravúrne, a svoju pripravenosť pre takúto potrebnú prácu v prípade reálneho zásahu dokázali. Môžeme povedať, že súčinnosť DHZO je na výbornej úrovni. Na zhodnotení útokov a hasebných prác sa podieľali určení rozhodcovia SR - Štefan Máte, Mgr. Štefan Hronec, Ing. Slavomír Labuzík, Ladislav Jánošdeák a odborným okom riaditeľ OR HaZZ Rožňava pplk. Ing. Martin Kaprál a mjr. Ing. Radovan Ružik. Po vyslovených postrehoch a pripomienkach, ktoré si rozhodcovia na svojich úsekoch všimli, predseda ÚzO DPO SR Rožňava pán Marián Kapusta poďakoval a odovzdal Ďakovný list starostovi obce Silica Ing. Tomášovi Varádymu, PhD., tiež za organizáciu DHZ Silica, a za prípravu a spracovanie námetu pánovi Filipovi Revúckemu. Už teraz vieme, že nás takéto preverenie našich síl, prostriedkov a spolupráce čaká aj na budúci rok. Všetci si to pochvaľovali a túto účasť si každý zúčastnený DHZO začlení do svojho povinného ročného plánu vykonania TC na svojich zboroch, a považuje to za vykonané. Tešíme sa na takéto spoločné súčinnostné stretnutie a realizáciu, radšej nie reálnych zásahov (nech radšej viac iba cvičíme, ako musíme hasiť).

Mgr. Michal Terrai,
tajomník ÚzO DPO SR Rožňava

Foto: autor textu + Bc. Janka Ferenčíková 

Čítať 2079 krát Naposledy zmenené sobota, 14 júl 2018 14:41

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!