Vytlačiť túto stránku
piatok, 12 október 2018 18:40

Odborná konferencia s medzinárodnou účasťou Kálmán Tichy – významná osobnosť Rožňavy Doporučený

Napísal(a) PhDr. Erika Hermélyi Gecelovská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V rámci série kultúrnych podujatí Roka Kálmána Tichyho 2018 sa uskutoční odborná konferencia s medzinárodnou účasťou Kálmán Tichy – významná osobnosť Rožňavy. Podujatie sa uskutoční dňa 24.10.2018 od 9.00 hod. v Gemerskom osvetovom stredisku a pripravilo ho prostredníctvom projektu Banícke múzeum v Rožňave a ostatní partneri: Mesto Rožňava, OZ Pre partnerské mestá Rožňavy, Gemerské osvetové stredisko a OZ Drázus. Konferencia je venovaná širokému okruhu ako odborníkov, tak aj laikov, ktorí sa zaujímajú o život a dielo významného rožňavského rodáka. Aktívne sa na nej formou vlastnej prednášky zúčastní 9 odborníkov, vrátane 4 zahraničných (Maďarsko). Pre návštevníkov podujatia bude zabezpečené simultánne tlmočenie

2018 10 24 Document page 002 1zo slovenského a maďarského jazyka. Po jej skončení čakajú na účastníkov nadväzujúce sprievodné podujatia. O 14.00 hod. sa na Mestskom cintoríne uskutoční Pietna spomienka pri pamätnom mieste rodiny Tichyovcov spojená s kladením vencov. Po jej ukončení je pre prítomných v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave pripravená komentovaná prehliadka aktuálnej výstavy Kálmán Tichy (1888-1968), ktorou bude oficiálne aj ukončený na kultúrne podujatia bohatý Rok Kálmána Tichyho 2018. Kálmán Tichy (31.10.1888, Rožňava – 23.10.1968, Budapešť) bol vzácnou osobnosťou Rožňavy. Takmer celý svoj život prežil v rodnom meste (1888-1948) a všetko svoje nadanie venoval rozvoju kultúry a vzdelávania. Bol činný v oblasti výskumu miestnych dejín, publikoval tak odbornú ako aj krásnu literatúru a poéziu, pôsobil ako fotograf, prispel rozhodujúcou mierou k založeniu a otvoreniu Mestského múzea, ako profesor evanjelického gymnázia a člen kultúrneho spolku svojimi prednáškami prispel ku vzdelávaniu mládeže a dospelých. Svoj talent zúročil vo výtvarnom umení a stal sa uznávaným maliarom a grafikom, známym doma aj v zahraničí. Zomrel v Budapešti na sklonku roka 1968 a je pochovaný na rožňavskom mestskom cintoríne.

Projekt, ktorý podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, zahŕňa aj vydanie propagačnej skladačky venovanej Kálmánovi Tichymu, ktorá bude voľne k dispozícii na konferencii a v priestoroch múzea.

PhDr. Erika Hermélyi Gecelovská

 

Čítať 1257 krát Naposledy zmenené nedeľa, 14 október 2018 20:21