Vytlačiť túto stránku
piatok, 26 október 2018 15:51

Konferencia bola výstižným ukončením Roka Kálmána Tichyho Doporučený

Napísal(a) Erika Hermélyi Gecelovská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banícke múzeum v Rožňave, zariadenie Košického samosprávneho kraja, v spolupráci s Mestom Rožňava, OZ Pre partnerské mestá Rožňavy, Gemerským osvetovým strediskom a OZ Drázus, medzinárodnou odbornou konferenciou zavŕšilo Rok Kálmána Tichyho 2018. Konferencia s názvom Kálmán Tichy – významná osobnosť Rožňavy sa konala 24. októbra 2018 so začiatkom o 9,00 hod. v priestoroch Gemerského osvetového strediska. V jej úvode riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave, Mgr. Pavol Lackanič, privítal takmer šesťdesiatku zúčastnených a predstavil oficiálny program podujatia. Následne sa už slova ujalo postupne osem prednášajúcich vrátane maďarských hostí. Sled prednášok bol plynulý aj vďaka zabezpečenému simultánnemu prekladu.

Všetci prenášajúci vyčerpávajúco využili svoj pridelený čas, v rámci ktorého sa dotkli mnohých tém súvisiacich so životom a prácou Kálmána Tichyho. Vyobrazili ho ako tvorivého maliara, grafika, múzejníka, či publicistu. Poukázali taktiež naňho ako na spolupracovníka Márie Bartóky a nezabudli spomenúť ani jeho spoločnú tvorbu s bratom Gyulom Tichym, aj v oblasti písania sci-fi poviedok. Konferenciu ukončila bohatá diskusia. V poobedňajších hodinách účastníci konferencie vzdali česť pamiatke rodiny Tichyovcov na Mestskom cintoríne a na záver dňa sa zúčastnili prehliadky výstavy Kálmán Tichy (1888 - 1968) v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave.

Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, pričom na podujatí bola prezentovaná propagačná skladačka venovaná tejto významnej osobnosti Rožňavy.

Erika Hermélyi Gecelovská

 

Čítať 1181 krát Naposledy zmenené pondelok, 29 október 2018 14:22