streda, 23 september 2020 16:45

Krajská tvorivá dielňa na Teplom Vrchu bola určená pre neprofesionálnych výtvarníkov, fotografov a filmárov Doporučený

Napísal(a) GMOS
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V dňoch 18. – 20. septembra 2020 sa v rekreačnom komplexe Drieňok Teplý Vrch konala krajská tvorivá dielňa, ktorá bola určená pre neprofesionálnych výtvarníkov, fotografov a filmárov z celého Banskobystrického kraja. Účastníci podujatia boli rozdelení do troch sekcií, podľa ich záujmu, na: Sekciu výtvarnú, kde lektorom bol profesor Jaroslav Uhel z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Nosnou témou a hlavným zadaním pre účastníkov bola Krajina videná a cítená. Krajinomaľba je druh maliarstva, v ktorom je na obraze zachytená predovšetkým krajina, tzn. príroda, jej konkrétny výsek či zoskupenie. Obraz, ktorý takýmto maliarstvom vzniká, sa volá krajina, krajinka, krajinomaľba alebo zriedkavo aj pejzaš. Tak v priebehu troch dní vznikali rôzne „výseky“ z okolitej prekrásnej prírody.

Sekcia fotografická, kde lektorom bol skúsený fotograf Mgr. Miroslav Zaťko z Banskej Bystrice. V rámci fotografickej sekcie Krajskej tvorivej dielne účastníci experimentovali v rôznych fotografických žánroch – architektúra, krajina, portrét, reportáž a dokument. Súčasťou ich práce bol teoretický úvod na tému Experiment v umení (keynote prezentácia). Potom už nasledovala práca v 2 – 3 členných skupinách a samotné fotografovanie.

Sekcia filmová – lektori doc. Mgr. art. Ľubomír Viluda a Mgr. art. Ivan Kršiak z Akadémie umení v Banskej Bystrice. Úlohou účastníkov tejto sekcie bolo zdokumentovanie celého diania, konania deja v danom okamihu, v danom prostredí.

Záver krajskej tvorivej dielne bol venovaný širokej prezentácii tam vzniknutých diel všetkých sekcií. Z diel, ktoré vznikli na Krajskej tvorivej dielni organizátori plánujú realizovať putovnú výstavu.
Podujatie organizovalo Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote v rámci projektu „Čarovná studnička“, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

(Zdroj: GMOS)

Čítať 1152 krát Naposledy zmenené štvrtok, 24 september 2020 18:40

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!