utorok, 28 december 2021 15:16

Unikátny online vzdelávací historický dokument o Pavlovi Jozefovi Šafárikovi – Tichý génius Pavol Jozef Šafárik Doporučený

Napísal(a) DMS Rožňava
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Matica slovenská pripravili unikátny online vzdelávací historický dokument o Pavlovi Jozefovi Šafárikovi pre školy i záujemcov o národné dejiny. Dielo bude slúžiť aj ako reprezentačné video univerzity.

Šafárik pochádzal z Kobeliarova, z evanjelickej učiteľskej rodiny na hornom Gemeri. Získal kvalitné vzdelanie na evanjelickom lýceu v Kežmarku a na univerzite v Jene. Bol riaditeľom srbského pravoslávneho gymnázia v Novom Sade, no významnejšie pôsobil neskôr v Prahe. Tu sa vypracoval na jednu z vedúcich osobností vedeckého života. Stal sa priekopníkom slavistiky a dôležitou postavou českého i slovenského národného obrodenia.

Jeho práce výrazným spôsobom prispeli nielen k etablovaniu slavistiky, ale aj k politickej emancipácii slovanských národov, keďže dal dovtedy len romantickej myšlienke slovanskej vzájomnosti vedecký základ.

Zároveň si Vás dovoľujeme poprosiť, aby ste tento výnimočný dokument posunuli ďalej, cez e-maily, sociálne siete a podobne, svojej rodine a známym.

Tichý génius Pavol Jozef Šafárik:

Ďakujeme pekne a prajeme Vám všetkým pokojný sviatočný týždeň.

Dom Matice slovenskej v Rožňave

 

Čítať 773 krát Naposledy zmenené streda, 29 december 2021 13:15

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!