utorok, 08 február 2022 14:50

Gemerské osvetové stredisko spustilo registráciu do súťaže: Výtvarné spektrum 2022 Doporučený

Napísal(a) M. Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemerské osvetové stredisko (GOS) v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, vyhlasuje a organizuje regionálne kolo súťaže neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarné spektrum 2022.
Ide o postupovú súťaž neprofesionálnych výtvarníkov, ktorá je určená pre mládež od 15 rokov a dospelých. Cieľom súťaže je podporovať rozvoj neprofesionálnej výtvarnej tvorby, rozvíjať záujmy autorov, vyhľadávať nové výrazné talenty a týmito podnetmi prezentovať a konfrontovať súčasnú neprofesionálnu tvorbu.
Vyhlasovateľom a odborným garantom súťaže je Národné osvetové centrum v Bratislave. Hlavným benefitom 59. ročníka súťaže je žánrová rozmanitosť a priestor pre voľné sebavyjadrenie autora. Maľba, kresba, grafika, priestorová a digitálna tvorba, insita a kategória experiment sú kategórie, ku ktorým tento rok patria aj dve odporúčané témy „PAMÄŤ a KRAJINA“

„Krajina môže byť atmosferická, realistická, dramatická, idylická... Má mnohé formy uchopenia v rôznych médiách, dáva priestor pre experiment, a tak sa stáva veľmi inšpiratívnym námetom pre autora. Pamäť je abstraktnejším pojmom, no kreativita je nekonečná a súťaž Výtvarné spektrum je práve o takýchto tvorcoch,“ hovorí Martina Kleinová, manažérka kultúry GOS. 

Prvým krokom k účasti v súťaži Výtvarné spektrum 2022 je registrácia na webovej stránke www.nocka.sk, v sekcii súťaže a prehliadky https://www.nocka.sk/sutaze-a-prehliadky/vytvarnespektrum/. Záujemcovia tam nájdu registračný formulár, po ktorého vyplnení je potrebné označené výtvarné práce priniesť do GOS. Registrácia prebieha do 18. 2. 2022. Je potrebné aby každý zaregistrovaný autor osobne doniesol svoje diela do GOS, a to najneskôr do 18. 2. 2022.

AMFO 2022 Regionálne kolo súťaže amatérskej fotografie

Gemerské osvetové stredisko (GOS) v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, opäť vyhlasuje regionálne kolo súťaže AMFO. Odborným grantom a vyhlasovateľom postupovej celoštátnej súťaže amatérskej fotografie je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR. Súťaž je trojstupňová a pozostáva z regionálneho, krajského a celoštátneho kola, pričom ukončením každého z kôl je výstava fotografií úspešných autorov. Jubilejného 50. ročníka AMFO 2022 sa môžu už tradične zúčastniť amatérski fotografi bez obmedzenia veku. Súťaž je rozdelená do troch vekových skupín, ktoré sa členia do kategórií čiernobielej alebo farebnej fotografie. 
Ďalšími kategóriami sú: cykly a seriály a kategória experiment, ktorého základným zmyslom je hľadanie nových prístupov ku fotografickému médiu. Odporúčaná téma „Pamäť“ môže amatérskych fotografov motivovať, či inšpirovať ku tvorbe. „Trvalé zachytenie obrazového záznamu, to je základná definícia fotografie. Vo svojom vnútri si vytvárame spomienky, zachytávame predstavy a každý z nás má vytvorený skrytý album svojho života – jedinečný a výnimočný, a aj to je jeden zo 
  

spôsobov ako uchopiť významový potenciál odporúčanej témy na tento rok,“ hovorí Martina Kleinová (GOS). 

Hlavným cieľom súťaže AMFO 2022 je rozvíjanie zručností a vedomostí jednotlivcov a kolektívov v oblasti fotografie, ich umelecký rast pri realizáciách a prezentáciách umeleckej tvorby. Dôležitou zložkou celej súťaže je rozborový seminár pre autorov, ktorý vedie odborná porota, ktorá prostredníctvom konštruktívnej kritiky a celkového hodnotenia fotografií odovzdá autorom cenné informácie, ktoré potom môžu pretaviť do svojej ďalšej tvorby.
Prvým krokom k účasti na súťaži regionálneho kola AMFO 2022 je registrácia na webovej stránke www.nocka.sk v sekcii súťaže a prehliadky. Link TU https://www.nocka.sk/sutaze-a-prehliadky/amfo/ Súťažiaci tam nájdu všetky potrebné informácie a elektronický formulár na prihlásenie najneskôr do 25. 2. 2022. Fotografie sa vkladajú len elektronicky ku prihláške. Odborná porota fotografie vyhodnotí, výberom určí ocenené diela a tiež tie, ktoré budú súčasťou výstavy. Podľa vývoja situácie budú autori informovaní o ďalšom priebehu súťaže.
Kontaktná osoba: Martina Kleinová, Gemerské osvetové stredisko

Čítať 876 krát Naposledy zmenené utorok, 08 február 2022 21:11

1 komentár

  • Odkaz na komentáre viperSaw pondelok, 06 jún 2022 04:20 Napísal(a) viperSaw

    я гадюка. я жив в україні в маріополі зараз живу в польщі. де знайти роботу??? гадюка

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!