Vytlačiť túto stránku
piatok, 01 apríl 2022 16:49

Na slovensko-ukrajinskej hranici vypomáhajú aj naši dobrovoľní hasiči Doporučený

Napísal(a) G. Jakubecová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach za účelom plnenia úloh súvisiacich s utečeneckou krízou a vojnovým konfliktom na Ukrajine, požiadalo začiatkom marca t. r. o pomoc pri zabezpečení služieb na hraničných priechodoch Vyšné Nemecké a Veľké Slemence Dobrovoľné hasičské zbory obcí (DHZO) Košického kraja. Slúžia sa 12 hodinové smeny od 7.00 hod. do 19.00 hod. a od 19.00 hod. do 7.00 hod. Ochota pomôcť a vystriedať vyčerpaných kolegov – dobrovoľníkov prekročila hranicu Košického kraja. Záujem o služby prejavili aj DHZO z okresu Revúca v Banskobystrickom kraji.
Dňa 30. marca 2022 o 7.00 hod. nastúpili na 24-hodinovú službu dobrovoľní hasiči z Gemerskej Vsi na hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom a dobrovoľní hasiči z Držkoviec na hraničnom priechode v Korčoku. Počas služby zabezpečovali dopĺňanie PHM do agregátov, ktoré zabezpečovali vykurovanie stanov, kde sa umiestňovali utečenci, kým sa presunuli do Humenného, resp. Michaloviec. Pomáhali aj s batožinami utečencov.

Dňa 30. marca 2022 tiež o 7.00 hod. nastúpili na 24-hodinovú službu dobrovoľní hasiči z Jelšavy na hraničný priechod vo Veľkých Slemenciach. Úlohou dobrovoľníkov na tomto hraničnom priechode bolo pomôcť s batožinou Ukrajincov, ktorí prichádzali na Slovensko, ale aj naopak, ktorí sa vracali späť na Ukrajinu. Pred hasičským autom zároveň rozdávali hračky a deky, ktoré vyzbieral Miestny spolok Slovenského červeného kríža v Jelšave a potešili deti drobnou sladkosťou.

Dňa 31. marca 2022 o 19.00 hod nastúpili na 24-hodinovú a 2. marca o 19.00 hod. na 12-hodinovú službu dobrovoľní hasiči z Muráňa na hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom. Tiež zabezpečovali dopĺňanie PHM do agregátov a pomáhali s batožinou.

Počas služby stretli ľudí rôznych vekových kategórií a vypočuli si množstvo dojemných príbehov a osudov.

Gabriela Jakubecová

 

Čítať 616 krát Naposledy zmenené piatok, 01 apríl 2022 21:22