utorok, 18 október 2022 10:37

NA HRÁDKU MALI DHZ MEDZIOKRESNÉ TAKTICKÉ CVIČENIE Doporučený

Napísal(a) G. Jakubecová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V piatok 14. 10. 2022 v nočných hodinách sa do priestoru Hrádok zatúlali maloleté osoby, po ktorých bolo vyhlásené pátranie nad obcou Kopráš – Magura. Maloleté nezvestné osoby nedbanlivosťou pri manipulácii s otvoreným ohňom (ohnisko) zapríčinili vznik požiaru opustením ohniska bez uhasenia. Zamestnanci hotela Hrádok spozorovali oheň v lese nad hotelom, na tiesňovú linku ohlásili požiar. K požiaru bola vyslaná jednotka DHZM Jelšava dňa 15. 10. 2022 o 8.40 hod. Vzhľadom na rozsah požiaru a zložitosť hasenia a zásoby vody, boli povolané dostupné sily a prostriedky z okresov Revúca a Rožňava.
Bolo vytvorených 7 stanovíšť:
1. stanovište: z parkoviska pred hotelom sa vytvorilo dopravné vedenie na hrebeň systémom čerpania z CAS do CAS
2. stanovište: na hrebeni od poslednej CAS sa vytvorilo niekoľko jazierkových systémov smerom na západ po hrebeni a etážami sa vytvorili útočné prúdy
3. stanovište: Hniezdo záchrany, v ktorom členovia Miestneho spolku Slovenského Červeného kríža z Rožňavy, členovia DHZO Slavošovce a Plešivec ošetrili troch zranených, pohovorom vyriešili jednu rozrušenú pani z blízkej diskotéky, kde medzičasom tiež vznikol požiar

4. stanovište: okolo Hotela Hrádok a pri priľahlých budovách bola vytvorená obrana vytvorením dopravného vedenia a etážami útočné prúdy, voda sa čerpala aj z blízkeho bazéna
5. stanovište: vodný zdroj – požiarna nádrž v lokalite Jelšava, Pajácov košiar, kyvadlovou dopravou dopĺňanie vody pre DHZO okresu Revúca
6. stanovište: vodný zdroj Gočaltovo na dopĺňanie CAS kyvadlovou dopravou pre DHZO okresu Rožňava
7. stanovište: neďaleká diskotéka, kde bol spozorovaný požiar, pohotovostný pátrací tím v spolupráci s kynologickou záchrannou jednotkou a hypojednotkou a členmi DHZO s ADP vyhľadávali v priestore ľudí. Zároveň dronmi, so psami a s koňmi boli nápomocní pri vyhľadávaní ranených na požiarovisku. Druhá pátracia skupina našla v lese osobu bez známok života.

Požiar bol lokalizovaný a zlikvidovaný o 11.38 hod. Boli zranení dvaja hasiči a jeden civilný obyvateľ.

Našťastie išlo iba o taktické cvičenie, na ktorom sa preverila akcieschopnosť a zosúladenie činnosti medzi DHZO dvoch okresov, na ktorom sa daný priestor nachádza – na rozhraní oboch okresov.

Cvičenia sa zúčastnilo 23 DHZO s 29 kusmi hasičskej techniky:

hra koneahasicky DSCN4506Čierna Lehota – RV – CAS 15 IVECO DAILY
Držkovce – RA – CAS 15 IVECO DAILY
Gemer – RA – CAS 15 IVECO DAILY
Gemerská Hôrka – RV – CAS 15 IVECO DAILY
Hucín – RA – CAS 15 IVECO DAILY
Chyžné – RA – osobné auto
Jelšava – RA – CAS 15 IVECO DAILY, CAS 32 T 815, DA MITSUBISHI
Koceľovce – RV – CAS 15 IVECO DAILY
Kunova Teplica – RV – CAS 15 IVECO DAILY
Nandraž – RA – osobné auto
Nižná Slaná – RV – CAS 25 ŠKODA 706
Ochtiná – RV – CAS 10 PV3S, CAS 15 IVECO DAILY
Plešivec – RV – CAS 32 T 148, DA LADA NIVA
Rakovnica – RV – CAS 15 IVECO DAILY
Rákoš – RA – CAS 25 ŠKODA 706
Ratková – RA – CAS 15 IVECO DAILY
Rožňava – RV – CAS 15 IVECO DAILY
Rudná – RV – CAS 15 IVECO DAILY
Silica – RV – CAS 15 IVECO DAILY
Sirk – RA – CAS 32 T 815, CAS 15 IVECO DAILY
Slavošovce – RV – CAS 32 T 148, CAS 15 IVECO DAILY
Štítnik – RV – CAS 32 T 148
Vlachovo – RV – CAS 32 T 815.

Okrem dobrovoľných hasičov sa na tomto cvičení zúčastnili 5 členovia Miestneho spolku SČK z Rožňavy, 17 členov Pohotovostného pátracieho tímu – DRON TERMO, hypojednotka s dvomi koňmi, 9 členov Kynologickej záchrannej jednotky s dvomi psami pre stopovacie práce, tromi psami pre sutinové vyhľadávanie a jedným psom pre plošné vyhľadávanie. Touto cestou im patrí poďakovanie. Stretli sme sa s niečím novým.

Na záver na nástupe vyhodnotil súčinnosť jednotiek Ing. Radovan Ružík z OR HaZZ v Rožňave, Marian Kapusta, predseda ÚzO DPO SR v Rožňave, veliteľ zásahu Ing. Pavol Zapletal, MBA a velitelia zásahových úsekov. Kladne hodnotili, že pri takom množstve dobrovoľných hasičov a dobrovoľníkov – 164 – bolo cvičenie zvládnuté, s nejakými menšími chybami, v poriadku a hlavne bez úrazov.

Organizátormi taktického cvičenia boli ÚzO DPO SR v Rožňave a v Revúcej, plán cvičenia vypracoval Filip Revúcky – predseda preventívnej komisie ÚzO DPO SR v Rožňave, veliteľ DHZO Slavošovce, schválil Mgr. Peter Máté – veliteľ ÚzO DPO SR v Rožňave, veliteľ DHZM Rožňava. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa podieľali pri organizovaní cvičenia, či už jeho prípravou, ale aj celou organizáciou na mieste.

Zúčastnené jednotky z okresu Rožňava dostali potvrdenia o účasti na cvičení na mieste, jednotkám z okresu Revúca budú potvrdenia zaslané na Obecné úrady.

Poďakovanie patrí aj SMZ, a. s. Jelšava, Mestským lesom, s. r. o. Jelšava, Mestu Jelšava a Obci Gočaltovo za umožnenie cvičenia na svojich pozemkoch.

Guláš pripravili členovia DHZO Držkovce, na ktorý prispeli – ÚzO DPO SR Revúca, Obec Ochtiná a DHZM Jelšava. Ďakujeme.

Poďakovanie patrí všetkým cvičiacim, že venovali svoj čas aj takémuto spôsobu vzdelávania sa a samozrejme vedeniu miest a obcí, že umožnili a vyslali svoje jednotky na taktické cvičenie.

Dúfame, že tieto medziokresné cvičenia sa stanú tradíciou a budeme sa stretávať každoročne.

 

Gabriela Jakubecová

 

Čítať 622 krát Naposledy zmenené utorok, 18 október 2022 20:07

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!