štvrtok, 21 marec 2013 19:20

Bronz a kameň v sochárskej tvorbe rožňavského rodáka akad. sochára Vojtecha Farkaša Doporučený

Napísal(a) M.M.
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Jeden z najkreatívnejších slovenských sochárov súčasnej doby akad. sochár Vojtech Farkaš dnes v plnom tvorivom nasadení oslávi svoju šesťdesiatku. Pochádza z Rožňavy, kde sa narodil 22. marca 1953. Štúdium na Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave absolvoval v roku 1972 u profesora L. Korkoša a na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v roku 1983 u profesora J. Kulicha. Venuje sa tvorbe voľnej plastiky, interiérovej a exteriérovej sochárskej tvorbe, ako materiál

využíva v prevažnej miere kameň a bronz. Svoje diela predstavil na viacerých výstavách v Moskve, Toronte, Berlíne, Paríži, Viedni a ďalších mestách. Spolupracuje s Galériou umenia Pegas a je hosťujúcim umelcom v prestížnej spoločnosti Spectrum ART so sídlom v Bratislave. Jeho tvorbu vystavujú mnohé galérie, je zastúpená v súkromných zbierkach a vyhľadávajú ju zberatelia umenia z celého sveta. 
Podľa jeho vlastných slov sa venuje voľnej tvorbe, ktorá spočíva v tom, že si vymyslí svoj vlastný projekt, ktorý si najskôr rozkreslí, zváži, ktorým smerom to bude pokračovať a potom už tvorí. Takmer všetko, čo vyjde z jeho rúk, je inšpirované prírodou, lebo priznal, že „príroda je najväčší sochár, ktorá vytvára krásne veci“. Chodí často do prírody a k moru, a materiál, ktorý tam nájde, väčšinou sú to rôzne kamene, začne kombinovať a spájať s bronzom. Do tvorby potom dáva tú jeho vlastnú pečať, ľudskú pečať prepojenú s prírodou. Kameň veľmi neopracováva, necháva ho v pôvodnom stave, len z neho vychádza a dotvára svoju filozofiu a umelecké predstavy, a tak vlastne vznikne jeden celok ako sochársky objekt.
Prelom v jeho tvorbe zaznamenal súbor priestorových objektov, ktoré takto charakterizoval J. Červenko: „Súbor priestorových objektov akad. sochára Vojtecha Farkaša prichádza na prahu milénia. Vstupuje zo svojej myšlienkovej podoby do hmotného trojdimenzionálneho sveta, v ktorom ju autor predkladá. Ambíciou súboru je odovzdať pocity, prežitok búrlivých myšlienok, rezonujúcich v očakávaní príchodu nového tisícročia ako ďalšej epochy vývoja udalostí a vecí v našom časopriestore. Svoj pohľad na premeny sveta tlmočí autor jednotlivými priestorovými objektami, obsahujúcimi mimoriadne silný mystický náboj. Na pozadí rozhrania materiálov Vojto Farkaš predznamenáva svoj pohľad na zrod novej epochy. Objekty už svojimi názvami označujú témy, ktoré sa v podobe myšlienok zhmotňujú. K bližšiemu vysvetleniu úrovne jeho vnímania sveta a formovania tvarov si pomôže citátom Fritjofa Capru: "Svet nie je ilúziou, ako sa často chybne tvrdí. Ilúzia spočíva len v našom pohľade na vec, keď si myslíme, že tvary a štruktúry, veci a udalostí vôkol nás sú pravou podobou prírody, namiesto toho, aby sme si uvedomili, že sú to predstavy našich všetko merajúcich a kategorizujúcich myslí." Komentár k jednotlivým priestorovým dielam ponúka slová ako prostriedky na odovzdanie myšlienok autora kolekcie, aj keď on sám sa drží známeho výroku Zenu „vo chvíli, keď o veci začínaš hovoriť, míňaš cieľ...“
Prajeme rodákovi z Rožňavy a v súčasnosti už Bratislavčanovi akad. sochárovi Vojtechovi Farkašovi do ďalších rokov veľa tvorivých síl pri jeho špecifickom a originálnom prístupe k témam a ich realizácii, hojnosť nových invenčných myšlienok, pokračujúci rad úspešných krokov a mnoho ďalších pestrých životných radostí.
Marta Mikitová

 

{jcomments on}

 

Čítať 4596 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:10

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!