piatok, 26 august 2016 18:38

Výtvarný tábor prispel k zmysluplnému využitiu umeleckého potenciálu u nadaných detí

Napísal(a) Gabriella Badin
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Základná umelecká škola v Rožňave, pod vedením Mgr. Barbory Krajčiovej, a Súkromná základná umelecká škola Rosnička Červený Kláštor, pod vedením Mgr. Lenky Orolínovej, zorganizovali v uplynulých dňoch v spolupráci s Baníckym múzeom v Rožňave Výtvarný tábor pre mladé talenty - „budúcich umelcov“. Tábor prebiehal v duchu

spoznávania krásy, rozmanitosti a umeleckej rôznorodosti nášho regiónu z historického, etnografického a aj prírodovedného hľadiska.

„Spoznávačku“ sme začali prehliadkou mesta Rožňava, kde sme sa zamerali hlavne na historickú architektúru mesta. Okrem dostupných architektonických prvkov budov sme mali možnosť navštíviť aj prekrásnu neogotickú kaplnku Starej nemocnice v Rožňave, za čo sa chceme poďakovať vedeniu Katolíckej základnej školy sv. Jána Nepomuckého. Deti z tábora nevynechali ani svetoznámy kaštieľ v Betliari. Priamo v jeho priestoroch mali možnosť vytvoriť veľmi pekné ceruzokresby interiéru. Pod vedením pani Lachovej v priestoroch Tvorivých dielní kaštieľa Betliar si žiaci vytvorili takmer originálne vitráže, ktoré svojimi farbami očarili každého.

Účastníkov tábora okrem historickej architektúry nadchlo aj naše národopisné dedičstvo v Galérii Baníckeho múzea. V rámci neho sa oboznámili s pôvodnou modrotlačou a vytvorili si vlastný modrotlačový obrus v modernom štýle. Na výstave pod názvom „Život slovenského sedliaka na Dolnej zemi“ sa mohli oboznámiť nielen s tvorbou a životom kovačických insitných umelcov, ale aj namaľovať si obraz v tomto štýle.

Určite nezabudnú ani na túru po Silickej planine, ktorú sme absolvovali na trase Jovice - Dievčenská skala - Krásnohorská Dlhá Lúka. Na túre sme sa inšpirovali krásami prírody, jej pravidelnými aj nepravidelnými tvarmi a výtvormi, a pomocou týchto prírodných skvostov vytvorili čo najkrajšie diela v duchu Land Art.
Boli to pekné zážitky nielen pre deti z tábora, ale zároveň aj cenná inšpirácia pre nás samotných organizátorov. V rámci letných prázdnin sme takýmto spôsobom na jednej strane zainteresovali deti do nášho programu a na strane druhej prispeli tak k zmysluplnému využitiu umeleckého potenciálu u nadaných detí. V tomto spoločnom projekte, na ktorom úspešne participovali dve umelecké školy a múzeum, mienime naďalej pokračovať aj v budúcnosti.
Gabriella Badin

 

 

Čítať 1914 krát Naposledy zmenené pondelok, 29 august 2016 16:34

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!