pondelok, 20 február 2017 17:36

Nový ďalekohľad v rožňavskej hvezdárni vítajú nadšenci astronómie

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Nový ďalekohľad Celestron NexStar 8SE v rožňavskej hvezdárni. Nový ďalekohľad Celestron NexStar 8SE v rožňavskej hvezdárni. Zdroj: GOS Rožňava

V pondelok 13. februára 2017 sa v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave uskutočnila astronomická prednáška. Príležitosťou na stretnutie priaznivcov astronómie bolo slávnostné odovzdanie nového astronomického ďalekohľadu, ktorý Gemerskému osvetovému stredisku (GOS) daroval Rotary klub Rožňava.
Hneď potom, ako ďalekohľad odovzdala riaditeľke GOS Helene Novotnej prezidentka Rotary klubu Miroslava Tomášiková, Celestron NexStar 8SE

predstavil účastníkom podujatia astronóm Karol Petrík, ktorý pôsobí ako vedecko-výskumný pracovník na katedre Teoretickej astrofyziky v Opave. Ten pre záujemcov o astronómiu pripravil pútavú prednášku s názvom Einstein a relativita, v ktorej poukázal na fakt, že najznámejšia teória o usporiadaní sveta nie je vzdialená realite bežného života ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.
Nadšencom astronómie priaznivo naklonená nočná obloha umožnila po prednáške preskúmať možnosti, ktoré nový ďalekohľad ponúka. Okrem ľahkej manipulácie, ktorá umožní jeho využitie na popularizáciu astronómie vo všetkých kútoch regiónu, disponuje aj plnoautomatizovanými funkciami, flexibilnosťou a výkonnými parametrami - 20 centimetrový priemer objektívu a ohnisková vzdialenosť až dva metre. Tento teleskop je výbornou voľbou na pozorovanie všetkých objektov slnečnej sústavy, prekrásnych prstencov Saturnu, Galileove mesiace, Veľkú červenú škvrnu Jupitera. Pozorovanie objektov mimo slnečnej sústavy nebolo nikdy jednoduchšie, viditeľné sú objekty hlbokého vesmíru ako napríklad hmloviny, hviezdokopy, či iné galaxie. Výborné využitie má aj v astrofotografii.
Snahou Gemerského osvetového strediska je priblížiť astronómiu a jej najnovšie objavy a poznatky širokej verejnosti, žiakom a študentom základných a stredných škôl, preto s vďakou víta obohatenie technického vybavenia hvezdárne a určite využije potenciál, ktorý teleskop ponúka.
Anežka Kleinová

 

Čítať 1819 krát Naposledy zmenené pondelok, 20 február 2017 18:03

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!