Vytlačiť túto stránku
utorok, 12 september 2017 19:22

Vedecká konferencia k 155. výročiu vzniku Prvého slovenského gymnázia Doporučený

Napísal(a) Mgr. Ľuboslava Lacjaková
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Mám dojem, akoby ešte ani neuschli posledné lístky spomienok na oslavy 150. výročia vzniku prvej slovenskej strednej školy, ktorú si ľud privlastnil a nazval Prvé slovenské gymnázium. Napriek tomu prešlo päť rokov a my si pripomíname 155. výročie vzniku tejto jedinečnej vzdelávacej ustanovizne.
Ako ho osláviť? A tak vznikla plodná spolupráca Múzea Prvého slovenského gymnázia s Prvým slovenským literárnym gymnáziom s láskavým prispením Mesta Revúca a Matice slovenskej v Martine.

Výsledkom bola celoslovenská vedecká konferencia na tému Pedagogické pokusy v druhej polovici 19. storočia na území Slovenska, ktorá sa konala 11. septembra 2017 v Revúcej.

Účastníci konferencie sa na úvod na miestnom cintoríne poklonili pamiatke tých, ktorí práve pred 155 rokmi tvorili históriu gymnázia. Odborná časť konferencie sa konala v komornom prostredí podkrovia Múzea Prvého slovenského gymnázia, kde bola nainštalovaná aj výstava vedeckého tajomníka MS Petra Cabadaja Martin Kukučín. Prítomní si vypočuli sedem referátov a nie je bez zaujímavosti, že traja z autorov boli bývalí absolventi Prvého slovenského literárneho gymnázia, ktorí sa už stihli presadiť na odbornom nebi. Témy referátov boli rôznorodé, no každý z nich zaujal. Dozvedeli sme sa informácie o slovenských učebniciach v historických knižniciach mesta Prešov, o slovenských pedagogických periodikách z 19. storočia, o diele Samuela Ormisa, či viac-menej úsmevné rozprávanie zo študentského života revúckych gymnazistov, o ktorom sa nepíše v odborných monografiách. Celou konferenciou nás sprevádzalo pohládzajúce poetické slovo moderátorky Ing. Milany Jutkovej.

Po odbornej časti vystúpilo študentské divadlo Z.N.A.K., ktoré pôsobí pri Prvom slovenskom literárnom gymnáziu v Revúcej pod vedením Mgr. Mariana Lacka s hrou Štefan Marko Daxner a zožalo nefalšovaný aplauz publika.

Celonárodné oslavy pokračujú ďalším programom v stredu, kedy sa budú konať slávnostné Služby Božie v Evanjelickom chráme v Revúcej, kde bolo pred 155 rokmi slávnostne otvorené Prvé slovenské gymnázium inauguračným prejavom Augusta Horislava Škultétyho a vo štvrtok nás čakajú ďalšie sprievodné podujatia v rámci osláv – divadelné predstavenie Bije zvon slobody, beseda so slovenskými spisovateľmi, prednáška o Revúckych kódexoch a večer scénické čítanie diela Ľuboša Juríka Smrť ministra v podaní Marka Igondu.
Mgr. Ľuboslava Lacjaková
Prvé slovenské literárne gymnázium v Revúcej

 

 

Čítať 2221 krát Naposledy zmenené utorok, 12 september 2017 19:57