piatok, 02 február 2018 17:32

Zomrel profesor Ján Fabián Doporučený

Napísal(a) Dr. Jozef Sabo
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

V piatok 2. februára 2018 v skorých ranných hodinách zomrel v rožňavskej nemocnici  prof. Dr. h. c. Ing. Ján Fabián, CSc. vo veku nedožitých 83 rokov. Gemer a najmä banícka obec stráca v jeho osobe vzácneho človeka i odborníka, ktorý sa zaslúžil o rozvoj železorudného baníctva nielen na Slovensku, ale i v zahraničí. V jeho rodisku obdržal na Deň obce Rakovnica Čestné občianstvo, ktoré mu bolo udelené starostom obce Ľubošom Leštákom za jeho mimoriadnu prácu a šírenie dobrého mena obce. Posledná rozlúčka so zosnulým bude v Rakovnici 6. februára 2018 o 14.00 hodine v Dome smútku.

Prof. Ján Fabián sa narodil v Rakovnici 19. septembra 1935. Pochádzal z baníckej rodiny. Jeho otec Peter Fabián ako baník odpracoval 27 rokov v Železorudných baniach v Rožňave, úsek Rudná.


Prof. Ján Fabián ukončil základnú a strednú školu v Rožňave. V roku 1954 maturoval na Gymnáziu v Rožňave s vyznamenaním. Prihlásil sa na Banícku fakultu VŠT v Košiciach, ktorú po 5 rokoch skončil v r. 1959 s vyznamenaním (červený diplom).

Po dvoch rokoch praxe v Železorudných baniach v Rožňave sa od roku 1961 stal interným ašpirantom a odborným asistentom na Katedre banskej mechanizácie a automatizácie Baníckej fakulty VŠT v Košiciach (vedúci prof. Dr. Ing. Jozef Šimčisko a prof. Ing. Jozef Hlisnikovský). V roku 1966 obhájil kandidátsku dizertačnú prácu z problematiky: „Aplikácie výpočtovej techniky a automatizácie v povrchových lomoch (kameňolomoch)“.

V roku 1969 sa dostal ako štipendista Humboldtovej nadácie na jeden rok na Bergakademiu Clausthal-Zellerfeld – Nemecko. Tu si prehlboval odborné vedomosti vo výpočtovej technike a optimalizácii banských procesov. Z tohto obdobia publikoval 3 cenné odborné publikácie doma a v zahraničí.

V roku 1971 nastúpil na dvojročný študijný pobyt do Kanady na National Research Council v Ottawe – Mining Research Centre – Ottawa (ako prvý banský odborník z Československa v Kanade po II. svetovej vojne). Pracoval na Projekte: „Rozpojovanie a trhacie práce v povrchových lomoch“. Jeho výsledky a postupy sa ešte aj dnes používajú v kameňolomoch na Slovensku.
V roku 1973 ako 38-ročný bol ustanovený za docenta na VŠT v Košiciach (v tom čase najmladší docent na tejto škole).

V rokoch 1977 – 1981 pôsobil ako hosťujúci profesor (a neskôr dekan) Baníckej fakulty – University of Zambia, School of Mines – Lusaka – Zambia. Tu vychoval európskych a zambijských odborníkov – 43 absolventov baníctva tejto školy, ktorí sa hrdo aj dnes hlásia k prof. J. Fabiánovi.

V roku 1994 bol menovaný profesorom baníctva na Baníckej fakulte TU v Košiciach. V roku 2001 bol poctený titulom Dr. h. c. na Univerzite Petrosani, Rumunsko. V roku 1997 obdržal takýto titul aj z Indie.

Za svojho aktívneho odborného života v Československu a v zahraničí napísal 5 odborných kníh, 57 odborných článkov, 13 výskumných správ, 4 patenty a súdnoznalecké posudky a projekty pre hlbinné a povrchové baníctvo. Svoj životopis a zážitky z cestovania zhrnul v roku 2003 v knihe: „Putovanie za baníckym chlebíkom“.

Bol členom mnohých odborných a vedeckých inštitúcií doma a v zahraničí (člen Asociácie profesorov baníctva vo svete – 11 rokov, poradca ministra hospodárstva SR pre baníctvo, člen redakčnej rady časopisu Rudy – Praha, podpredseda Slovenskej baníckej spoločnosti – 12 rokov, člen Eurominerals za Slovensko – Brusel, čestný predseda baníckych spolkov Košický banícky cech a Gemerský banícky spolok „Bratstvo“ v Rožňave, člen redakčnej rady baníckeho časopisu – Mineral Revue – Bratislava a iné).

V roku 2005 bol ocenený Zväzom slovenských vedecko-technických spoločností Zlatou medailou ZSVTS, v roku 2006 na celoslovenských oslavách Dňa baníkov, geológov, hutníkov a naftárov v Banskej Štiavnici mu minister hospodárstva udelil vyznamenanie Za zachovanie tradícií.

Ako odborník navštívil viac ako 46 krajín sveta. Z toho stojí za zmienku – Čína (Šanghaj a Peking), India, Nepál, USA, Kanada, Mexico, Sýria, Irán, štáty Európy a ďalšie.

Celoživotné krédo prof J. Fabiána:

"Nadišla chvíľa, patrí sa spomenúť slová, v ktorých som nachádzal útechu a pokoru a ktorými som prosil:

Bože,
daj mi silu, aby som prijal veci,
ktoré nemôžem zmeniť,
daj mi odvahu, aby som zmenil tie,
ktoré zmeniť môžem
a daj mi múdrosť, aby som obidvoje
včas od seba rozpoznal.
                                                    (Alex Munte, Kniha o Saint Michele)

Tieto prosby mi pomáhali prekonávať aj tie najťažšie chvíle môjho života."

Hlboko sa skláňame s úctou a obdivom nad zmysluplnosťou života pána prof. Jána Fabiána.  

Česť jeho pamiatke, nech odpočíva v pokoji! 

Dr. Jozef Sabo, CSc.

 

Čítať 5056 krát Naposledy zmenené piatok, 09 február 2018 11:01

4 komentáre

  • Odkaz na komentáre Ing.Rudolf Šembera streda, 08 jún 2022 00:53 Napísal(a) Ing.Rudolf Šembera

    Dnes v neskorých nočných hodinách (7.6.2022) bol uverejnený film R.Fabiána o neveselom osude gemerského baníctva s vloženými glosami pána prof,Ing. Jána Fabiána. Boli sme dlhoročnými kolegami a tento film ho aspoň na hodinku vrátil ku kamarátom a pripomenul jeho dobrosrdečnú povahu presýtenú človečinou. Dakujem autorom. , malo by sa to reprízovať vo vhodnejšiu dennú dobu.....
    Rudolf Šembera

  • Odkaz na komentáre Martin Ragan piatok, 16 február 2018 01:20 Napísal(a) Martin Ragan

    Úprimnú sústrasť. Odpočívajte v pokoji pán profesor.

  • Odkaz na komentáre Pavol Jesensky utorok, 06 február 2018 07:35 Napísal(a) Pavol Jesensky

    Bol to vzacny clovek - nesmierne ludsky a mudry. Pracoval som pod jeho vedenim skoro 5 rokov.
    Cest jeho pamiatke.

  • Odkaz na komentáre Martin Kozar pondelok, 05 február 2018 21:42 Napísal(a) Martin Kozar

    Celej rodine by som rad vyjadril uprimnu sustrast nad stratou tak uzasneho Cloveka s velkym C.
    Pan profesor,odpocivajte v pokoji,nikdy na Vas nezabudnem a este raz dakujem!
    Martin Kozar

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!