Vytlačiť túto stránku
sobota, 08 september 2018 10:57

V Rožňave sa uskutoční XI. ročník Medzinárodného festivalu paličkovanej čipky pod názvom „Paličkovanie, csipkeverés, koronki“ Doporučený

Napísal(a) Valéria Munková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja srdečne pozýva všetkých milovníkov tradičného remesla v dňoch 22. a 23. septembra 2018 na XI. ročník Medzinárodného festivalu paličkovanej čipky pod názvom „Paličkovanie, csipkeverés, koronki“. Tradične jeden víkend v mesiaci september patrí prezentácii paličkovanej čipky, kedy sa v Dome tradičnej kultúry Gemera uskutočňuje medzinárodný festival paličkovanej čipky. Gemerské osvetové stredisko v Rožňave poskytuje priestor zahraničným a domácim čipkárkam na prezentáciu tvorby, výmenu skúseností a osvojenie nových vzorov paličkovanej čipky. Pre účastníkov zo Slovenska, Maďarska a Poľska sme pripravili odborné prednášky, prehliadku gemerských krojov s aplikáciou paličkovanej čipky, tvorivé dielne pri splietaní tradičných motívov a sprievodný kultúrny program. Súčasťou podujatia je medzinárodná výstava skvostov paličkovanej čipky atraktívna aj pre verejnosť.

Tohtoročný festival bude zameraný na regionálne čipky zo Španej Doliny a Gemera. Tradíciu špaňodolinskej čipky účastníkom festivalu priblíži Anna Waldeckerová, vedúca novodubnického klubu paličkovanej čipky. „Zaujímavosťou tejto čipky je, že sa paličkuje spamäti na forme, ktorú tvorí kosá sieť, vypichaná na tvrdom papieri, čo si účastníci vyskúšajú v rámci tvorivých dielní,“ doplnila Valéria Munková z Gemerského osvetového strediska. Angela Czintelová, vedúca Klubu paličkovanej čipky pri GOS sa vo svojej prezentácii zameria na tradičné hodnoty gemerskej paličkovanej čipky.

rv festival palicky 0Zaujímavosťou tohtoročného festivalu bude vystúpenie folklórnych skupín z regiónu a komentovaná prehliadka ľudového odevu z Rejdovej a Rožňavského Bystrého. „Podstatným znakom tradičného odevu je veľký počet lokálnych foriem, ozdobnosť, či farebná pestrosť. Vznik tradičného odevu úzko súvisí so vznikom a vrstvením spoločnosti, veď práve spoločenské vrstvy a skupiny sa neodlišovali len spoločenským postavením, ale aj svojím odevom. Je zaujímavé sledovať tradičný odev v rôznych obciach, niekde sú to fádnejšie, skromnejšie farby, inde je viditeľná škála pestrých farieb. S folklórnymi skupinami Hôra Rejdová a Bystränky z Rožňavského Bystrého si v rámci festivalu poukážeme na významné činitele tradičného odevu, definujeme vnútorné a vonkajšie znaky, takisto zdôrazníme krásu dievockého a ženského odevu. Budeme mať možnosť analyzovať dievocký veniec, ale aj ženský čepiec, ktorý mali významnú funkciu u ženy v tradičnom prostredí,“ priblížila Mária Hlaváčová, etnografka.

„Každý, kto navštívi tohtoročný festival sa stretne s krehkou a jemnou krásou akou je paličkovaná čipka. Za každým dielom je veľa hodín precíznej práce skúsených čipkárok a odmenou sú originálne a jedinečné umelecké diela,“ povedala Helena Novotná, riaditeľka Gemerského osvetového strediska.

Členky klubu paličkovanej čipky pri GOS v rámci medzinárodnej výstavy účastníkom a verejnosti predstavia tradičné okrajové čipky spojené s textilom a zdobené výšivkou, ktoré v minulosti zdobili plachty, obrusy na stoloch a oltárne prikrývky.

dom tradicnej kultury logoAk Vás náš program zaujal všetci ste srdečne vítaní v Dome tradičnej kultúry Gemera na Betliarskej č. 8 v Rožňave. Medzinárodná výstava, ktorá je súčasťou festivalu je prístupná v dňoch 22.9. (sobota) čase od 9,00 do 20,00 hod. a 23.9.2018 (nedeľa) v čase od 9,00 do 14,00 hodiny. Samostatná výstava Klubu paličkovanej čipky pri GOS bude verejnosti prístupná až do 15.10. 2018.

Medzinárodný festival paličkovanej čipky z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Valéria Munková

 

Čítať 1779 krát Naposledy zmenené sobota, 08 september 2018 11:17