Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 18 apríl 2019 11:29

V Hnúšti organizovali regionálnu súťažnú prehliadku choreografií detských folklórnych súborov pod názvom Zlatá strunka Doporučený

Napísal(a) Mgr. Stanislava Zvarová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote, v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja, v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom v Hnúšti, dňa 12. apríla 2019 organizovali regionálnu súťažnú prehliadku choreografií detských folklórnych súborov pod názvom Zlatá strunka a výber sólistov spevákov ľudových piesní na krajskú súťaž Hronsecká lipová ratolesť.
Vyhlasovateľom celoslovenskej súťaže choreografií pod názvom Eniky, beniky, z poverenia Ministerstva kultúry Slovenskej republiky je Národné osvetové centrum. Regionálna súťaž Zlatá strunka sa konala s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

Hlavným cieľom súťaže je nadobúdanie vedomostí, rozvíjanie zručností a umelecko-odborný rast kolektívov a jednotlivcov prostredníctvom poznávania, realizácie a prezentácie umeleckej tvorby v oblasti tradičného ľudového umenia a jeho folklorizovaných prejavov. Aktivizovať činnosť a podporovať rozvoj detských folklórnych súborov; popularizovať výchovu ľudovým umením a poukazovať na jej význam v komplexnej výchove; viesť deti k poznávaniu tradičnej ľudovej kultúry Slovenska a oblastí historicky obývaných Slovákmi.

Súťažnú prehliadku hodnotila odborná porota v zložení: PaedDr. Lenka Adzimová z Košíc, Ing. Andrej Sýkora, PhD. zo Zvolena, predsedom poroty bol Mgr. art. Roman Malatinec z Korytárok.

Dom kultúry Janka Francisciho Rimavského v Hnúšti zaplnilo 180 detí. Do súťaže choreografií sa zapojilo šesť detských folklórnych súborov a získali nasledovné ocenenia: bronzové pásmo DFS Zrkadielko z Hnúšte a DFS Čížiček z Tisovca, strieborné pásmo DFS Podkovička a DFS Hájiček z Rimavskej Soboty, Zlaté pásmo s návrhom na postup na krajskú súťaž získal DFS Mladosť z Klenovca, Zlaté pásmo s priamym postupom na krajskú súťaž DFS Lykovček z Revúcej. Oba zlaté kolektívy nás budú prezentovať na krajskom festivale detských folklórnych súborov 3. mája 2019 v Kokave nad Rimavicou.

V súťaži sólistov spevákov ľudových piesní sa speváčikovia predstavili v dvoch kategóriách. V prvej kategórii získala 1. miesto a postup na krajskú súťaž do Hronseku Andrejka Rapčanová z DFS Zornička z Klenovca, 2. miesto získala Zoja Bohušová z DFS Lykovček z Revúcej. V II. Kategórii si 1. miesto vyspievala Terézia Motyčková z DFS Lykovček z Revúcej, 2. Miesto Dominika Kasáčová z DFS Mladosť z Klenovca a 3. miesto Lucia Jakabšicová z DFS Mladosť z Klenovca. Krajská súťaž sólistov spevákov Hronsecká lipová ratolesť sa uskutoční 25. mája 2019 v obci Hronsek, vyhlasovateľom súťaže je Stredoslovenské osvetové stredisko v Banskej Bystrici a obec Hronsek.

Všetkým účinkujúcim, ich vedúcim, ako aj ich rodičom ďakujeme za uchovávanie tradičnej ľudovej kultúry a želáme veľa úspechov pri ďalšej činnosti.

Súčasťou podujatia bola aj prezentácia veľkonočných ozdôb a ďakujeme Eve Dolinajovej a pani Hrončekovej z Tisovca, Slávke Maslenovej z Hnúšte, Elene Kamenskej z Kadluba.

V rámci projektu Čarovná studnička, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia sme pre deti realizovali tanečnú tvorivú dielňu s lektorkami: Michaela Baštáková, Kristína Odelgová, Magdalána Kantorová.

Za spoluprácu ďakujeme Mestkému kultúrnemu stredisku v Hnúšti.

Mgr. Stanislava Zvarová

 

Čítať 1893 krát Naposledy zmenené pondelok, 22 apríl 2019 09:17

Galéria obrázkov