pondelok, 06 máj 2019 15:16

Mária Antalová, predsedníčka MO Matice slovenskej v Gemerskej Polome a jej vzťah ku knihám a osobnostiam Doporučený

Napísal(a) D. Červenáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Mnohé významné osobnosti majú pozitívny vzťah ku knihe. Písaný text beletrizovaný, či náučný im nie je cudzí a pravdepodobne týmto vplývajú i na svoje najbližšie okolie. Sme hrdá obec Gemerská Poloma, ktorá sa môže pýšiť slávnymi osobnosťami, ktoré svojimi činmi prekonali hranice svojej vlasti a zanechali po sebe výraznú stopu v dejinách ľudstva. Medzi ne nesporne patria aj mená ako Peter Kellner Záboj Hostinský a Peter Madáč. Pre oboch kniha znamenala veľa, dokonca natoľko, že Peter Kellner vlastnil jednu z najväčších knižníc a Peter Madáč popri štúdiu na škole zastával funkciu knihovníka v univerzitnej knižnici vo Wittenbergu. Možno by sa v našej obecnej knižnici medzi nami, čitateľmi, cítili dobre, pretože i toho roku sme mohli nazrieť do novučičkých kníh,

fpu logo 1aktoré sme kúpili prostredníctvom dotácie na nákup literatúry, s podporou FPU a spoluúčasťou obce. Predsedníčka Miestneho oboru Matice slovenskej v Gemerskej Polome MÁRIA ANTALOVÁ medzi mladými čitateľmi v našej knižnici porozprávala žiakom o životnej púti veľkej osobnosti nášho rodáka MUDr. Petra Madáča. Je obdivuhodné, ako si deti s ľahkosťou zapamätali mnohé informácie o tomto velikánovi svojej doby. Myslím, že je to veľkým pričinením pani M. Antalovej, ktorá informácie o Madáčovi podala zaujímavým rozprávaním, pričom vždy zohľadnila vekovú kategóriu, s ktorou sa stretla.

A ako to už v našej knižnici býva, popri rozprávaní a podaní nových informácií, sme si aj zasúťažili, a to s využitím kníh z fondu knižnice. Nezabudli sme zapojiť aj našu milú návštevu – tetu Marienku. Najkrajšie na týchto chvíľach bolo vidieť žiakov listovať v knihách a počuť ich rozprávať svojim spolužiakom, o čom ktorá kniha vypovedá. Predsa len neboli stretnutia márne a možno mnohí z nich zistili, že i s knihou strávený čas nie je márny, ba čo viac, vie poučiť i zabaviť. Aj niekoľkotýždňové besedovanie s pani Marienkou Antalovou v našej knižnici prispelo k zveľadeniu ducha mladého čitateľa. ĎAKUJEME.
D. Červenáková,

knihovníčka z Gemerskej Polomy
Fotografie: autorka príspevku

 

Čítať 3441 krát Naposledy zmenené streda, 08 máj 2019 18:41

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!