pondelok, 24 jún 2019 10:59

Milan Rastislav Štefánik – francúzsky občan i hrdý Slovák – šikovný diplomat

Napísal(a) T. Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja pripravila pre stredoškolskú mládež a širokú verejnosť v rámci projektu „Milan Rastislav Štefánik – poznaný i nepoznaný“ podujatia o tejto významnej osobnosti. V utorok 25.6.2019 bude mať v priestoroch knižnice prednášku na tému „M. R. Štefánik – francúzsky občan i hrdý Slovák – šikovný diplomat“ z Historický ústav SAV Bratislava Mgr. Michal Kšiňan, MAS, PhD. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu.

Michal Kšiňan, MAS, PhD., ktorý je od roku 2013 ako samostatný vedecký pracovník Historického ústavu SAV sa zameral na M. R. Štefánika, jeho identitu, pamäť, francúzsku a slovenskú historiografiu.

Milan Rastislav Štefánik – rodák z Košarísk neďaleko obce Brezová pod Bradlom. Slovenský astronóm, vedec, generál francúzskej armády, svetobežník, politik. Významná osobnosť slovenskej histórie. Výpočet jeho záujmov je nekonečný – výtvarné umenie, numizmatika, hudba, fotografovanie, rád hral šach, tancoval, varil. Ako cestovateľ, za pozorovaniami a plnením svojich povinností, precestoval dvakrát okolo sveta. Bol tiež prvým Slovákom, ktorý vystúpil na Mont Blanc. Je pochovaný v mohyle na Bradle, ležiacej v jeho rodnom kraji medzi Brezovou pod Bradlom a Košariskami.

Pozývame Vás v utorok 25.6.2019 do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, Lipová ul. č. 3 na stretnutie s vedeckým pracovníkom HÚ SAV Michalom Kšiňanom, MAS, PhD., na prednášku o M. R. Štefánikovi, ktorá sa bude konať v rámci projektu „Milan Rastislav Štefánik – poznaný i nepoznaný“. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk, ktorý je hlavným partnerom projektu.

V rámci projektu je dostupná aj unikátna výstava zo zbierok Slovenského národného múzea – múzeí v Martine „OBRAZOPIS SVETA – objektívom M. R. Štefánika... takto som fotografoval ja". Tešíme sa na Vás. Vstup je voľný.

Tatiana Bachňáková

 

Čítať 1563 krát Naposledy zmenené streda, 26 jún 2019 15:14

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!