utorok, 10 september 2019 11:28

S Andreou Kováčovou a Dianou Lokšovou o tom, ako sa ovocie a zeleninka stali detskými kamarátmi Doporučený

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Pracovníčky Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrneho zariadenia Košického samosprávneho kraja, pripravili pre deti materských a základných škôl, ako aj širokú verejnosť v piatok 27. septembra 2019 stretnutie s autorkami kníh Moji zeleninkoví kamaráti a Moji ovocní kamaráti Andreou Kováčovou a Dianou Lokšovou. Podujatie sa uskutoční v rámci projektu Tajomstvá v literatúre III, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu.

Kniha Moji zeleninkoví kamaráti je prvou detskou „zeleninkovou“ knihou publikovanou na území Slovenskej republiky. Na našom knižnom trhu zaznamenáva nevídaný úspech. Kniha vznikla z produkcie niekoľkých mám počas materskej dovolenky, ktoré chceli touto formou inšpirovať svoje deti spoznávať a jesť zeleninu.

2019 09 27 Zeleninka ovocieKnihu veľmi pozitívne ohodnotila aj lektorka s dlhoročnou praxou vysokoškolskej učiteľky PaedDr. Miriam Valášková, PhD. Tá vo svojej recenzii napísala „Kniha Moji zeleninkoví kamaráti podporuje výchovu v oblasti poznávania zeleniny a zároveň aj v oblasti výchovy k zdravej výžive a zdravému životnému štýlu. Tieto výchovno-vzdelávacie oblasti sú v súčasnosti veľmi preferované a propagované aj v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu v MŠ, ako aj v rámci starostlivosti o deti raného veku, či už v jasliach, materských centrách alebo v rámci rodinnej výchovy. Z toho dôvodu vysoko oceňujeme výber témy predloženej knihy a aj jej výchovný, resp. výchovno-vzdelávací zámer. Pozitívne hodnotím, že autorky pre deti pútavým spôsobom – prostredníctvom krátkych básní, približujú problematiku zdravej stravy a zároveň rozvíjajú aj poznanie detí v oblasti druhov zeleniny.“

Kniha Moji ovocní kamaráti je druhou knihou zo série Moji kamaráti, ktorú vytvorili mamy na materskej dovolenke pre svoje deti, aby hravou formou spoznávali a jedli ovocie. Kniha obsahuje básničky o jednotlivých druhoch ovocia, od najznámejších až po menej známe, doplnené hravými ilustráciami Anny Černákovej. Je určená pre najmenšie deti, ale zaujme aj predškolákov a čerstvých školákov. Zoznamuje ich s ovocím hravou a zábavnou formou, čo môže pomôcť aj v prípade, že ho odmietajú jesť.

Andrea Kováčová – autorka a zakladateľka projektu Čo dokáže mama, ktorý vznikol v roku 2015 príde v piatok 27.9.2019 spolu so svojou kolegyňou Dianou Lokšovou prezentovať úspešné detské knihy Moji zeleninkoví kamaráti a Moji ovocní kamaráti.

Ako autorky za najväčší úspech považujeme to, že kniha Moji zeleninkoví kamaráti sa stala oficiálnou príručkou celoslovenského programu na prevenciu detskej obezity, ktorý prebieha v materských školách pod názvom Zeleninkové šialenstvo,“ prezradila Andrea Kováčová a dodala: „Pre veľký úspech a dopyt po knihe nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, čoskoro uzrie svetlo sveta anglická verzia knihy Veggie friends.“

Zároveň prídu porozprávať o tom, že ich veľkou túžbou je podporiť šikovné mamičky na ceste za ich veľkým snom, aby dokázali svoju záľubu preklopiť v malé podnikanie, aby neboli po skončení materskej dovolenky nútené ísť do zamestnania, ktoré ich nenapĺňa, ale aby naplno využívali svoj potenciál v práci, ktorá ich skutočne teší.

Od rozprávkových kníh sa očakáva, že v nich víťazí dobro nad zlom. Príbehy by mali okrem pozitívneho zážitku ponúknuť aj prvok, ktorý deti motivuje k určitému pozitívnemu správaniu, prípadne konaniu. Do akej miery sa to podarilo autorkám spomínaných kníh, Vás pozývame presvedčiť sa a porozprávať sa s nimi osobne v piatok 27.9.2019 o 8:30 alebo o 10:00 hod. do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrneho zariadenia Košického samosprávneho kraja, ul. Lipová č. 3. Podujatie sa uskutoční v rámci projektu Tajomstvá v literatúre III, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu.

Tatiana Bachňáková

 

Čítať 899 krát Naposledy zmenené utorok, 10 september 2019 18:16

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!