Vytlačiť túto stránku
pondelok, 16 september 2019 15:45

BRAVÓ, HUDBA...! Doporučený

Napísal(a) Juraj Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Viac ako tri stovky vďačných divákov-poslucháčov v Mestskom dome kultúry v Revúcej mali to šťastie, že vo štvrtok večer 12. septembra 2019 boli účastníkmi mimoriadneho múzického zážitku.
„Maliar môže zachytiť človeka, ktorý sa raduje alebo žiali. Ale znázorniť na tom istom obraze ako smutný človek postupne zabúda na svoj žiaľ, ako sa upokojuje, ako sa mu nálada i tvár rozjasňujú, ako je mu čoraz lepšie a lepšie, a ako napokon je vo vytržení od šťastia – to nemožno. Nedokáže to ani ten najtalentovanejší maliar. Iba hudobný skladateľ môže v jednej a tej istej skladbe uskutočniť tie najneuveriteľnejšie prechody – od sĺz k smiechu, od hnevu k radosti, od úplného pokoja k najenergickejšej činnosti.“

Ďalší z koncertov mestského festivalu vážnej hudby RAK 2019 bol venovaný výročiu založenia Prvého slovenského gymnázia v Revúcej. Polstovka profesionálnych muzikantov Štátnej filharmónie Košice pod taktovkou šéfdirigenta Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu Petra Valentoviča uviedla orchestrálnu suitu Jána Cikkera Spomienky, Op. 25. Cikkerovo dielo z roku 1947 je reflexiou na Slovenské národné povstanie a súčasťou tohto koncertu bolo aj preto, že v decembri si pripomenieme 30 rokov od smrti autora.

ra koncert DE8K9043Skutočný hudobný bonbón však prišiel v druhej časti koncertného večera. K filharmonikom s dirigentom sa pripojil malý veľký muž – vystupovaním i vzrastom nenápadný huslista, ale virtuóz na svoj nástroj par excellence! Pavel Šporcl je dnes zrejme najpopulárnejší český umelec pôsobiaci v oblasti vážnej hudby. Vystupuje na svetových festivaloch (Salzburger Festspiele, Pražské jaro, Schleswig-Holstein) i pódiách (Suntory Hall v Tokiu, Alte Oper vo Frankfurte, Walt Disney Hall v Los Angeles, Čajkovského sála v Moskve či legendárna Carnegie Hall v New Yorku) s renomovanými orchestrami (Slovenská filharmónia, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, National Orchestra de France, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Orchestre de Paris). Takmer všetky jeho albumy získali titul Platinová platňa. Popri klasickej hudbe koncertuje a nahráva aj iné žánre, napr. s vlastnou cigánskou cimbalovou kapelou odohral viac ako 350 vystúpení v mnohých krajinách sveta vrátane Číny.

Na javisku Mestského domu kultúry v Revúcej predviedol Šporcl bravúrne a noblesne Čajkovského Koncert pre husle a orchester D dur, op. 35. Ide o dielo „šťastnej tvorivej chvíle, melodicky šťavnaté, spontánne vitálne a strhujúce svojím temperamentom“ (o interpretačnej náročnosti husľového partu svedčí historická kuriozita – prvý oslovený sólista, Čajkovského súčasník, ho odmietol hrať, lebo sólový part sa mu zdal nehrateľný!). Revúcke obecenstvo bolo nadšené a výkrikmi bravó i nástojčivým aplauzom si vyžiadalo prídavok – temperamentné husľové Capriccio č. 5 od Paganiniho.

Po koncerte navyše maestro Šporcl ochotne podpisoval svoje CD pre všetkých záujemcov.

Štvrtkový hudobný zážitok bol skvelou odmenou pre všetkých, ktorí si v onen večer zo všetkých kultúrnych príležitostí v Revúcej vybrali koncert festivalu RAK v MsKS.

Pozývame vás aj na záverečný koncert tohto festivalu vážnej hudby 10. októbra 2019. Bratislavský súbor pre starú hudbu SOLAMEMTE NATURALI uvedie dopoludnia v Lubeníku a večer o 19.00 v MsDK v Revúcej vlastné spracovanie piesní z tzv. Lubeníckeho zborníka. Ide o anonymný rukopis z 2. pol. 18. storočia, objavený v roku 1937 v dome Samuela Nováka, učiteľa na lubeníckej evanjelickej škole.

Juraj Genčanský
MsKS v Revúcej

fotografie © Beata Beláková

 

Čítať 1214 krát Naposledy zmenené pondelok, 16 september 2019 18:15