Vytlačiť túto stránku
piatok, 01 november 2019 15:54

Zimný festival zvykov a obyčají Rok na Gemeri svoje štvrťstoročie oslávi veľkolepým programom Doporučený

Napísal(a) Anežka Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pre milovníkov autentického folklóru na hornom Gemeri znamená obdobie pred adventom čas príprav na ojedinelý zimný festival zvykov a obyčají. Diváci sa tešia na rok čo rok bohatší program, ktorý prostredníctvom regionálnych folklórnych zoskupení predstaví tradované zvyky a obyčaje Gemerčanov.
Tento unikátny zimný festival s názvom Rok na Gemeri oslavuje štvrťstoročie, a tak Rožňava v dňoch 18. - 23. novembra 2019 ožije parádnym programom. Tvorivé remeselnícke dielne, tanečné a spevácke domy, koncerty tradovanej, ale aj etno muziky, varenie a pečenie gemerských špecialít, dokonca pokusy o slovenské rekordy v ručnom tkaní „pokrovca“, či ťahaní štrúdle a samozrejme veľkolepý sobotňajší galaprogram zaručujú nielen skvelú zábavu, ale aj možnosť zažiť genius loci Gemera.

rv 2019 rok na gemeri 1„Zachovanie ľudových tradícií a ich odovzdávanie ďalšej generácii považujem za dôležitý faktor podpory a zveľaďovania regionálnej kultúrnej identity. Špecifické prvky ľudovej kultúry, ktoré nachádzame práve na Gemeri vnímam ako veľmi silný element spolupatričnosti ľudí, hrdosť na svoj rodný kraj, no zároveň aj ako pozoruhodný príbeh inovácií. Vďaka takým aktivitám, akou je aj zimný festival Rok na Gemeri zameraný na tradíciu a zvyklosti našich predkov, sa miestna a regionálna identita nielenže nestratí, ale naopak sa zveľaďuje a nadobúda novú dimenziu. Rád som prevzal záštitu nad týmto festivalom, ktorému prajem ďalší úspešný ročník, zanietených folkloristov a spokojných divákov,“ hodnotí predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Autorom a zároveň hlavným organizátorom festivalu je Gemerské osvetové stredisko v Rožňave (GOS), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja (KSK).

Začiatky slávností sa viažu k obci Slavošovce, rodisku slovenského rozprávkara a zberateľa prostonárodných povestí, Pavla Emanuela Dobšinského. Pôvodná dramaturgia jednodňového, neskôr dvojdňového programu bola zameraná na scénicky spracované zvyky a obyčaje v podaní dedinských folklórnych skupín z územia historického Gemera.

Anežka Kleinová
zástupkyňa riaditeľky

 

Čítať 1119 krát Naposledy zmenené piatok, 01 november 2019 16:51