Vytlačiť túto stránku
nedeľa, 01 december 2019 11:32

Festival zvykov a obyčají Rok na Gemeri tohto roku po dvadsiatypiatykrát Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Zimný festival zvykov, ktorý sa tohto roku už po 25-krát uskutočnil pod názvom Rok na Gemeri máme za sebou. Folklórne súbory z horného Gemera aj tohto roku sa predstavili divákom pod organizátorskou taktovkou Gemerskeho osvetového strediska v sále OKC v Rožňave dňa 27. novembra 2019. Začiatok tohto zaujímavého festivalu sa však viaže na Slavošovce, ktoré mu dali aj podnázov: Čo si starí pamätajú, to mladí uchovajú. Tohtoročný jubilejný ročník sa v Rožňave začal už v pondelok 18. novembra a sprievodnými programami rôzneho charakteru prebiehal po celý týždeň. Informovali sme vás podrobnejšie i na našej stránke. Vyvrcholil galaprogramom v sobotu 23. novembra, kedy na pódiu divákov zaujal festival zvykov a obyčají nášho regiónu viac ako dva a pol hodinovým vystúpením folklórnych súborov a tiež vystúpeniami hosťujúcich súborov a folkloristov mimo Gemera.

Jeho réžiu aj tohto roku viedol známy gemerský folklorista Ján Lipták. Od pondelka 18. novembra boli každý deň v Dome tradičnej kultúry Gemera pripravené pre školákov tvorivé dielne. Vo štvrtok ich vystriedal výchovný koncert v podaní skupiny Banda, ktorá sa venuje etno a world music. Hlavne pre odborníkov, no i laikov, sa konali semináre a workshopy. Venované boli starostlivosti o kroje, práci s kožou, nechýbali ani tanečná škola či spevácko-hudobný workshop. Kino Apollo uviedlo film Loli Paradička. Nechýbali ani hudobné vystúpenia. Predstavil sa Štefan Štec & Fajta, ako aj skupina Banda.

Z webovej stránky mesta Rožňavy sme sa tiež dozvedeli, že "popri galaprograme bola ďalším vrcholom festivalu piatková Hodovačka na dvore. Varili a piekli sa tradičné gemerské jedlá, pripravovala sa ťahaná štrúdľa. Pre návštevníkov bola k dispozícii aj hrnčiarska dielňa. Uskutočnil sa aj úspešný pokus o slovenský rekord v ručnom tkaní pokrovca. Počas šiestich hodín sa do neho zapojilo 78 ľudí. Utkali pokrovec dlhý 326 cm a široký 40 cm. Čím utvorili ustanovujúci slovenský rekord." 

Udalosť festivalu Rok na Gemeri 2019 aj tentoraz zachytil náš spolupracovník Peter Poboček a to nielen fotografiami z galaprogramu, ale pripravil tiež video nahrávku Rok na Gemeri 2019, ktorú vám prikladáme.

Pre tohtoročný Rok na Gemeri boli prínosom i krátke videovstupy, ktoré so známymi folklórnymi osobnosťami pripravilo Gemerské osvetové stredisko na svojej sociálnej sieti. 

(MG od)

 

 

Čítať 1366 krát Naposledy zmenené nedeľa, 01 december 2019 19:53

Galéria obrázkov