piatok, 14 február 2020 16:27

Dary lásky, význam a etiketa obdarovania v tradičnej ľudovej kultúre Doporučený

Napísal(a) Mgr. Martina Oštrom Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Podujatie Dary lásky, venované prejavom lásky v tradičnej ľudovej kultúre sa uskutoční 19. – 20. februára 2020 v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote. Podujatie je určené školám v čase od 9.00 do 14.00 hod. a verejnosti o 16.00 hod. V stredu 19. februára o 16.00 hod. sa uskutoční prednáška s názvom Dary lásky. Prednáška bude zameraná na význam a etiketu obdarovania v ľudovej kultúre, akými darmi a pri akej príležitosti sa ľudia obdarovávali. Nakoľko sa vo februári slávi Deň zaľúbených, ktorý v súčasnosti naberá na komerčnosti, predstavíme verejnosti tradíciu tohto starovekého sviatku.

2020 02 19 dary lasky verejnostTradíciu obdarovania muža a ženy na Valentína porovnáme s tradíciou obdarovávania v tradičnej ľudovej kultúre na príklade konkrétnych darov, ktoré symbolizovali ľúbostný vzťah. „Výmene daru sa v minulosti pripisovala magická moc. Ľudia verili, že spolu s darom prechádza k obdarovanému aj časť bytosti darcu, a tým sa vytvára medzi darcom a obdarovaným tesný vzťah. V súčasnosti existuje veľa príležitostí na obdarovanie a pri obdarovaní sa prihliada viac na ich finančnú hodnotu ako na duchovnú podstatu daru,“ povedala Martina Oštrom Mareková. Trvanie prednášky je 60 minút. Vstupné je 1 €.

Vo štvrtok 20. februára o 16.00 hod. sa uskutoční tvorivá dielňa Medovníkové srdce, v rámci ktorej si návštevníci ozdobia medovníkové srdce podľa ľudových vzorov. „Medovníkové srdce patrilo v minulosti medzi dary lásky, ktoré symbolizovali ľúbostný vzťah. Mládenci ich kupovali na jarmokoch ako prejav lásky,“ dodala Martina Oštrom Mareková. Takto ozdobené srdce môžu návštevníci darovať milovanej osobe. V úvode tvorivej dielne sa návštevníci dozvedia základné informácie o medovnikárskom remesle, o spôsoboch obdarovania v dedinskom prostredí, aké dary si vymieňali muži a ženy medzi sebou a dokonca aké dary dostávali deti od svojich rodičov. Tiež sa bude hovoriť o histórii sviatku sv. Valentína. Trvanie tvorivej dielne s úvodným slovom je 60 minút. Vstupné je 1 €.
Mgr. Martina Oštrom Mareková

 

Čítať 1126 krát Naposledy zmenené piatok, 14 február 2020 17:12

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!