Vytlačiť túto stránku
utorok, 17 marec 2020 14:15

Banícke múzeum v Rožňave drží trend so svetovými múzeami Doporučený

Napísal(a) R. Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pripravilo pre všetkých priaznivcov nevšedný projekt. Na svojej webovej stránke www.banmuz.sk sprístupnili virtuálnu prehliadku Zážitkového centra SENTINEL a Expozície prírody Slovenského krasu a priľahlých oblastí. 
Preventívne opatrenia, ktoré Košický samosprávny kraj v posledných dňoch prijal v súvislosti so šírením nového koronavírusu, obmedzili aj činnosť župných kultúrnych zariadení.

Od 10. marca sú všetky múzeá, knižnice, galérie či osvetové strediská z dôvodu ochrany verejného zdravia zatvorené. Ak by ste si však predsa chceli pozrieť exponáty Baníckeho múzea v Rožňave, urobiť tak môžete vďaka unikátnej virtuálnej prehliadke,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Virtuálne prehliadky Baníckeho múzea v Rožňave finančne podporil Košický samosprávny kraj. Počas zavedených aktuálnych obmedzení, kedy sú brány kultúrnych zariadení pre verejnosť zatvorené, si môže verejnosť z pohodlia domova virtuálne pozrieť expozície múzea, Zážitkové centrum SENTINEL a Expozíciu Slovenského krasu a priľahlých oblastí. Veríme, že návštevníci ocenia takúto formu prezentácie a po skončení tejto mimoriadnej situácie sa s nimi na podujatiach v našich priestoroch stretneme!

Virtuálna prehliadka Baníckeho múzea v Rožňave je dostupná na jeho webovej stránke: https://www.banmuz.sk/expozicie/virtualna-prehliadka

„Naše múzeum sa teší čoraz väčšiemu záujmu verejnosti a aj preto nás mrzí, že v súvislosti so vzniknutou situáciou si v týchto dňoch záujemcovia nemôžu vychutnať expozície Baníckeho múzea v Rožňave. Práve preto sme sa aj my rozhodli pridať k svetovým múzeám a priblížiť naše múzeum širokej verejnosti aspoň takouto formou,“ zdôvodnil riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave Pavol Lackanič.

V súvislosti s pandémiou COVID-19 a karanténnymi opatreniami už sprístupnili svoje expozície formou virtuálnej prehliadky aj múzeá svetového významu, ako napríklad British museum v Londýne, Musée d'Orsay v Paríži, či Národné múzeum moderného a súčasného umenia v juhokórejskom Soule, ako aj mnoho ďalších.

Róbert Šimko

 

Čítať 1011 krát Naposledy zmenené utorok, 17 marec 2020 20:27