utorok, 04 august 2020 11:47

Leto s modrotlačou v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave

Napísal(a) G. Badin
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V Galérii Baníckeho múzea v Rožňave, ktoré je kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja, sa tohtoročné leto nesie v duchu modrotlače. Modrotlač - naše kultúrne dedičstvo, ktorá bola zapísaná na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO v roku 2018, pritiahla do galérie veľký počet záujemcov. Múzeum navštívili detské skupiny z letných táborov, rodiny s deťmi aj klienti rekvalifikačného kurzu. V „modrotlačiarenskej tvorivej miestnosti“, ktorá bola účelovo vytvorená špeciálne na túto sezónu, si našli to svoje rôzne vekové kategórie. V miestnosti si naši návštevníci mohli pozrieť modrotlačové formy, odevné prvky ako modrotlačové sukne, šatky, zásteru, ale aj posteľnú bielizeň. Vystavené predmety boli zo zbierok múzea aj od súkromných zberateľov. Prezentáciu doplnili predmety inšpirované modrotlačou a vzory textílií ÚĽUV-u zo 70. - 80. rokov minulého storočia. S históriou a samotnou výrobou modrotlače sa nahlásené skupiny oboznámili na prednáške, v rámci ktorej si rozšírili svoje vedomosti o pracovných postupoch a zložitých metódach tohto odvetvia.

Najmenší návštevníci z múzejno-pedagogických aktivít neodchádzali s prázdnymi rukami. Vyrobili si záložky do knihy, ozdobné taštičky a obrusy, ktoré si zobrali so sebou na pamiatku. Komplexný zážitok z práce s modrotlačou získali aj hrou s modrotlačovým pexesom, vyskladaním puzzle, hľadaním a „zrekonštruovaním“ modrotlačových vzoriek a triedením textílií.

Aktivita venovaná modrotlači síce trvala len do konca júla, múzeum sa však k nej vráti ešte v rámci III. letného múzejného tábora v auguste, kedy jej budeme venovať jeden celý táborový deň. Modrotlač bude odprezentovaná aj v spolupráci s Mestom Rožňava počas Rožňavského kultúrneho leta a v spolupráci s ďalšou organizáciou Košického samosprávneho kraja, Východoslovenským múzeom v Košiciach na sprievodných aktivitách k výstave „Remeslo má modré dno“ v Košiciach. Brány modrotlačovej miestnosti Baníckeho múzea sa nezatvárajú. Záujemcovia ju môžu navštíviť v rámci prehliadky aktuálnych výstav v galérii do konca augusta. Viac informácií o aktivitách múzea nájdete na webovej stránke www.banmuz.sk.
Tešíme sa na vašu návštevu!

Gabriella Badin

Čítať 863 krát Naposledy zmenené utorok, 04 august 2020 12:27

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!