piatok, 02 júl 2021 20:47

Bronzová socha sedliaka od Lászlóa Beszédesa - Predmet mesiaca júl Doporučený

Napísal(a) Mgr. A. Kolár
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Rimavská Sobota, 28. 06. 2021 – V rámci prezentačnej aktivity predmet mesiaca vystaví Gemersko-malohontské múzeum jeden z najnovších prírastkov – bronzovú sochu sedliaka od Lászlóa Beszédesa (1874 – 1922). Pre Gemersko-malohontské múzeum je Beszédes dôležitým autorom predovšetkým vzhľadom na jeho rodisko, ktorým bolo Jesenské. Doposiaľ však v zbierkovom fonde múzea zastúpený nebol. Bronzovú sochu sedliaka sa podarilo získať zo súkromnej zbierky kúpou v roku 2020. Dielo zobrazuje postavu pastiera koní v typickom odeve s dlhým plášťom a klobúkom, pri plnení fajky tabakom. Vzniklo po roku 1896, keď sa Beszédes vrátil späť do Uhorska. V oblasti Hortobágy ho uchvátil život tamojších sedliakov, ktorých stvárňoval v podobe žánrových plastík. Vďaka týmto dielam bol známym a vyhľadávaným sochárom v celej krajine. Bronzová socha bude v priestoroch múzea vystavená od 1. do 31. júla 2021.

rs predmet mesiaca jul 1 removebg preview 2László Beszédes sa narodil 18. augusta 1874 v obci Feled (dnešné Jesenské, okr. Rimavská Sobota). Študoval na Škole umeleckého priemyslu v Budapešti. Bol žiakom Lajosa Mátraiho (1850 – 1906), ktorý vychoval celé generácie mladých sochárov. V roku 1890 odcestoval do tureckého Istanbulu, kde pôsobil jeho strýko Kálmán Beszédes. Tu pracoval na sochárskej výzdobe Ottomanskej banky. Odtiaľ jeho kroky smerovali do Viedne, kde si zdokonaľoval svoje zručnosti pri Teodorovi Friedlovi (1842 – 1900). Z Viedne sa dostal do Paríža, kde pracoval v službách dekoratívnych sochárov a vo svojom voľnom čase navrhoval drobné figurálne plastiky. Tie v roku 1893 ukázal tamojšiemu sochárovi a medailérovi Alexandrovi Charpentierovi (1856 – 1909), ktorý mu dal odporúčanie pre ďalšie štúdium. Prijali ho na Akadémiu Julian a neskôr aj na Vysokú školu krásnych umení (École des Beaux-Arts). Po roku však musel parížske štúdiá kvôli nepriaznivej finančnej situácii zanechať a nastúpil do cudzineckej légie. V službách francúzskeho kartografického ústavu precestoval vtedajšie francúzske kolónie v Afrike a Ázii. V roku 1896 sa vrátil do Uhorska a usadil sa v Budapešti. Jeho domovom sa stala umelecká kolónia na ulici Százados, ktorú vybudovali v rokoch 1909 – 1911. Svoje ateliéry tu mali najmä mladí sochári a Beszédes patril k jej prvým obyvateľom. Je to zároveň najstaršia, dodnes fungujúca, umelecká kolónia v Európe. Beszédes tu žil až do svojej smrti v roku 1922.

Od roku 1904 bol László Beszédes pravidelným vystavovateľom v budapeštianskych výstavných sieňach a preslávil sa predovšetkým svojimi drobnými žánrovými plastikami z terakoty a bronzu. Jeho diela však môžeme nájsť aj vo forme monumentálnych exteriérových plastík, ako napríklad socha domobranca (honvéda), ktorá je súčasťou pamätníka prvej svetovej vojny na Novom cintoríne (Új Köztemető) v Budapešti alebo socha pastiera koní v Mestskom parku (Városliget).

Mgr. Angelika Kolár
(historička umenia GMM)

 

Čítať 743 krát Naposledy zmenené nedeľa, 04 júl 2021 17:29

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!