štvrtok, 12 august 2021 10:47

BAZOVČINA MOJA – večer folklórnej poézie a piesní z Gemera Doporučený

Napísal(a) J. Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(4 hlasov)

„Pieseň ak voda ligotavá
zo studničky do dolín vďačne svoj život lieva,
potôčkom dva úzke brehy spája,
krik vtáčat sa placho drží na nej
a šantivá ako krojovaná deva
ovlaží zrak a hneď beží ďalej.“
Spievať, zabávať sa zvukmi, púšťať tóny do priestoru, cítiť, ako slová prenikajú do diaľok a výšok, ako sa dostávajú do umu i srdca človeka, ako sa vo vzduchu chvejú, ako človeka zohrievajú, vzrušujú, rania i upokojujú, to sú veci, ktoré povznášajú človeka.
Utorkový večer v záhrade Múzea Prvého slovenského gymnázia v Revúcej sme venovali folklóru – pokúsili sme sa dať dokopy to najlepšie, čo z týchto tradícií doma máme – v slove, speve aj v hre na hudobnom nástroji.

Súdiac podľa ohlasu i hojnej návštevy, mnohých domácich i cezpoľných pritiahla zvedavosť a chuť byť pri unikátnom spojení dvoch mimoriadnych osobností, ktoré spája rodný Gemer a naša najlepšia folklórna tradícia... Takpovediac premiérovo sme totiž predstavili poetickú tvorbu Jána Bazovského, ktorého verše prednášali Zuzana Háková a Juraj Genčanský, a sviatočnou udalosťou bolo tiež účinkovanie vynikajúcej sólovej speváčky Anky Molnárovej. Stmeľujúcim prvkom folklórneho gemerského večera boli majstri svojich nástrojov v ľudovej hudbe, ktorí s chuťou účinkovali pod vedením Michala Šimka.

Mať svoj životný priestor, mať možnosť slobodne sa hýbať, žiť, pracovať, zabávať sa a túžiť, snívať, nájsť si svoje miesto, je podmienkou života. O slobodnom a ničím nehatenom voľnom dýchaní už ani nehovoriac...

Major v zálohe Ján Bazovský pochádza z dedinky Gemerský Milhosť, z Migläsu, a jeho charakteristická figúra je mnohým známa z TV obrazoviek, kde sa etabloval ako „dopravný analytik“. V roku 1976 nastúpil do Zboru národnej bezpečnosti, pracoval ako kriminalista a táto – pre laika azda aj dobrodružná – práca mu bola zdrojom inšpirácií pre viacero prozaických kníh: Hlava 23, Milenky z ocele, Milenky z podsvetia... Profesionálne sa ale venoval aj folklóru. A to najmä ako autor a scenárista programov na všetkých úrovniach – od regionálnych prehliadok až po Východnú. Hoci samostatnú zbierku poézie ešte nemá v kníhkupectvách, ako je vidieť z jeho veršov – je až intímne spätý s prírodou, miluje ľudí v nej aj ich národné tradície, a ako je badať v ostatných rokoch – stále viac a vari tiež stále radšej sa vracia do rodného Gemera...

Pani Anna Molnárová – tiež Gemerčanka, ktorá vyletela z rodného hniezda, preletela veľký kus sveta, ale dnes sa veľmi rada vracia do svojho – takmer rodného – Ratkovského Bystrého. Absolvovala revúcke Gymnázium a už ako žiačka začínala vo folklórnom súbore. Neskôr účinkovala v školskej kapele, potom s ľudovou hudbou folklórneho súboru Lykovec, v prešovskom súbore Torysa, ba aj v zbore Divadla Jonáša Záborského v Prešove. V roku 1983 bola prijatá do Vojenského umeleckého súboru a potom spievala s rôznymi hudobnými telesami: Orchester ľudových nástrojov Bratislava, Posádková hudba Bratislava, SĽUK či ľudová hudba Štefana Molotu. Spievala na domácich pódiách, ale aj v Poľsku, Maďarsku, Nemecku, bývalom Sovietskom zväze, Rakúsku, Portugalsku, Francúzsku, Belgicku a inde. A v utorok večer spievala zas – v meste pod Kohútom...!

Vo finále folklórneho večera zaznela báseň s názvom Gemerčanka, ktorá je zosobnenou múzou Janka Bazovského, teda – je to vlastne „báseň o múze bazovčiny“...

„Buď krásna,
krásna moja Gemerčanka,
v kráse a skromnosti mi verná buď,
bo verné som srdce, ktoré ťa každý deň čaká
aj keď nevie svoju túžbu nahlas vyrieknuť.
Znej v piesni,
o láske slová rozprávaj,
nech pre jej verše nechce zhasnúť deň
a len veselá buď lebo smútok a všetok žiaľ
ja slzami vďačnými za teba vyplačem.
Hrdá buď
ak vták keď sa dotkne neba,
niet krehkejších v tvojich krokoch snáď,
ja pridať sa chcem k nim a v tanci stáť vedľa teba,
ľúbim ťa, hoc nesmiem sa ťa nikdy dotýkať.“
   ra molnarova 12a

 

Program ľudovej hudby, gemerských piesní a veršov inšpirovaných ľuďmi z Gemera, nazvaný BAZOVČINA MOJA podľa originálnej a duchaplnej, sebavedomej, a pritom prostej poézie Janka Bazovského, pripravilo Mestské kultúrne stredisko v Revúcej.

J. Genčanský
MsKS Revúca

FOTOGRAFIE: Peter Poboček

 

Čítať 807 krát Naposledy zmenené piatok, 13 august 2021 12:32

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!