Vytlačiť túto stránku
pondelok, 30 august 2021 14:17

POZÝVAME VÁS NA HISTORICKÝ FESTIVAL Z HISTÓRIE GEMERA A MALOHONTU Doporučený

Napísal(a) S. Zvarová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Po roku sa na Vás opäť tešia organizátori historického festivalu pod názvom Z histórie Gemera a Malohontu, ktorý sa po tretíkrát koná pri gotickom kostole v Kraskove.
Organizátori podujatia: Gemersko-malohontské osvetové stredisko v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja, obec Kraskovo, Oblastná organizácia cestovného ruchu Gemer, ECAV Kraskovo, Mikroregión Teplý Vrch, Vás 4. septembra 2021 pozývajú do obce Kraskovo, zažiť jedinečnú atmosféru.
Zámerom projektu je verejnosti priblížiť históriu regiónu Gemera-Malohontu, ako aj udržateľnosť cestovného ruchu. Propagovať gotickú cestu a unikátne gotické kostolíky na území regiónu Gemer-Malohont.

Program historického festivalu začne od 10-tej hodiny v gotickom kostole v Kraskove, a to odbornými prednáškami o Gotickej ceste. Sprevádzať budú lektori ThDr. Janka Mihaliková, zborová farárka ECAV z Rimavského Brezova a Mgr. Peter Palgut z o. z. Gotická cesta. Od 12-tej hodiny bude prebiehať koncert stredovekej hudby a výstava gotických hudobných nástrojov v podaní zoskupenia Musicantica Slovaca z Nitry. V okolí gotického kostola bude od 13-tej hodiny rytiersky turnaj spolku Cassanova, od 14-tej hodiny spolok Vir Fortis uvedie šermiarske predstavenie. Od 15-tej hodiny sa predstavia so svojimi dravcami Sokoliarstvo Kanát. Od 16-tej hodiny opäť spolok Cassanova predstaví rytiersky turnaj. V podaní spolku Vir Fortis od 17-tej hodiny bude prebiehať Škola tancov gotiky. Podujatie svojím koncertom ukončí od 18-tej hodiny hudobná skupina Artio Band.

V rámci sprievodných aktivít bude prebiehať komentovaná prehliadka kostola, lukostreľba, dobový tábor, aktivity pre deti, ukážka dobovej kuchyne, dobových remesiel a remeselníkov z regiónu, výstava dravcov, výstava gotických hudobných nástrojov.

Súčasťou bude aj prezentácia gotických kostolíkov a gotickej cesty v Gemeri-Malohonte, ktorú spracovala Miestna akčná skupina Malohont.

Projekt umožní nielen záujemcovi o históriu, ale aj laickému návštevníkovi dotknúť sa dejín, vrátiť sa v čase a prežívať dôležité historické udalosti nášho regiónu.

Dramaturgom podujatia je Mgr. Viktor Brádňanský, historik, pracovník OOCR Gemer a Mgr. Stanislava Zvarová, odborná pracovníčka Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote. Podujatie bude hovoreným slovom sprevádzať Juraj Genčanský.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Banskobystrický samosprávny kraj, Krajská organizácia cestovného ruchu, Mikroregión Teplý Vrch, Obec Kraskovo a dobrovoľníci z regiónu.

Mediálnymi partnermi sú www.tvrimava.sk, www.rimava.sk, www.echoviny.sk, RTVS Rádio Regina Stred, www.vobraze.sk.

Podujatie sa bude realizovať na základe platných protipandemických opatrení.

Tešíme sa na stretnutie s Vami!

Spracovala: Mgr. Stanislava Zvarová, odborná pracovníčka
Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote

 

Čítať 823 krát Naposledy zmenené utorok, 31 august 2021 10:18