utorok, 14 september 2021 10:25

Krátke pozastavenie sa na Leto s Rožňavou v Baníckom múzeu Doporučený

Napísal(a) G. Badin a J. Kelemenová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Letná kultúrna sezóna v Rožňave sa tento rok niesla v duchu 730. výročia prvej písomnej zmienky o Rožňave. Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, preto pokladalo za dôležité upriamiť pozornosť na pamätihodnosti a históriu mesta, ako aj banícku minulosť a pripravilo pre žiakov ZŠ a rodiny s deťmi letnú aktivitu s názvom „Leto s Rožňavou v Baníckom múzeu“. Podujatie sa uskutočnilo v spolupráci s Mestom Rožňava a Rímskokatolíckou cirkvou – Farnosťou Nanebovzatia Panny Márie v Rožňave.
Účastníci mali na našich aktivitách možnosť absolvovať komentované prehliadky mesta Rožňava. Pod naším vedením si pozreli vzácne historické pamiatky na Námestí baníkov, ako je Strážna veža, súsošie Františky Andrássyovej, historická radnica, františkánsky kostol a kláštor, Morový stĺp, Katedrála Nanebovzatia Panny Márie, kde sme si prezreli aj známy obraz Rožňavskú Meterciu.

Ďalej sme sa presunuli k historickým budovám Baníckeho múzea – k Markovej manufaktúre, účelovej budove Expozície baníctva a hutníctva Gemera a budove bývalého sirotinca Františky Andrássyovej (súčasnej Expozície prírody Slovenského krasu a priľahlých oblastí). Pri potulkách mestom sme si spestrili program známymi povesťami a legendami o vzniku mesta Rožňava, alebo aj rozprávaním ako sa v ňom počas stáročí žilo.

Súčasťou programu boli workshopy v Galérii Baníckeho múzea inšpirované históriou a architektúrou mesta.

V rámci tvorivých dielní účastníci pri práci využívali rôzne umelecké techniky, v rámci nich si mohli vyskúšať zjednodušené techniky vitráže a grafiky. Vyrobili si krásne pestrofarebné vitrážové okná a pohľadnice znázorňujúce Strážnu vežu a erb mesta Rožňava.

Veľmi populárne boli interaktívne hry, ktoré formou zážitkového učenia prehĺbili získané vedomosti. Deti si zahrali domino s fotografiami jednotlivých objektov mesta, z obrázkových kociek si zložili fotografie historických pamiatok mesta, z puzzle Meterciu a budovy múzea. Zároveň sa na slepej mape širšieho okolia Námestia baníkov naučili identifikovať a lokalizovať jednotlivé historické pamiatky.

Pre účastníkov boli pripravené aj pracovné listy, pomocou ktorých si formou úloh zopakovali získané vedomosti o Rožňave. Mimoriadne radi sa hrali aj s pexesom s obrázkami rožňavských pamiatok. Jednotlivé páry mohli získať len vtedy, pokiaľ tie pamiatky aj pomenovali. Interaktívne hry sú okrem zábavy dôležité aj z dôvodu, že rozvíjajú rôzne schopnosti, ako je orientácia, logické myslenie, poznávanie, čo sa pri našich aktivitách aj potvrdilo.

Táto letná aktivita sa konala v rámci letných škôl počas letných prázdnin. V rámci podujatia Leto s Rožňavou sme nezabudli ani na rodiny s deťmi, pre ktoré sme organizovali samostatné Rožňavské stredy, špeciálne určené pre túto skupinu záujemcov. Uskutočnili sa v troch termínoch 7.7.2021, 28.7.2021, 11.8.2021 pre vopred nahlásené rodiny. Program týchto stretnutí bol totožný, pričom sa prispôsoboval špeciálnym záujmom rodičov, ktorí aj s deťmi aktívne spolupracovali.

Naše Leto s Rožňavou môžeme vyhodnotiť ako úspešne zvládnutú aktivitu, nakoľko o programy bol veľký záujem. Súčasne sa ukázalo, aké je dôležité a prospešné formou zážitku sprostredkovať pre deti a rodiny poznávanie mesta, v ktorom žijú a zároveň ho dostatočne nepoznajú. S nami ho spoznali hravo a v dobrej nálade.
Podujatie finančne podporilo Mesto Rožňava.

Gabriella Badin a Juliána Kelemenová
Banícke múzeum v Rožňave

 

Čítať 692 krát Naposledy zmenené streda, 15 september 2021 08:10

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!