sobota, 02 október 2021 11:14

O živote a praktickej ochrane sysľov na Muránskej planine Doporučený

Napísal(a) RNDr. M. Gálffyová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

O živote a praktickej ochrane sysľov sa v priestoroch Gemersko-malohontského múzea uskutoční dňa 6. októbra a 27. októbra 2021 o 16.00 hod. prednáška Ing. Ervína Hapla z o. z. Živá planina. Ervín Hapl je zoológ a ochranár venujúci sa ochrane prírody, biodiverzity a tiež sysľov. Bol pri založení sysľoviska Biele vody pri Muráni a patrí k najlepším znalcom života a potrieb týchto malých hlodavcov.
Počas jeho prednášky si návštevníci vypočujú nielen detaily zo života sysľov pasienkových, ale aj mnohé zaujímavosti o tom, s kým zdieľajú svoj životný priestor, čo potrebujú k tomu, aby prosperovali, čo ich ohrozuje a čo sa v súčasnosti robí pre ich ochranu.

Syseľ pasienkový je v súčasnosti na Slovensku zaradený do kategórie ohrozených druhov. Za posledných 40 – 60 rokov stratil areál sysľa na väčšine územia Slovenska svoj súvislý charakter a rozpadol sa na niekoľko viac-menej izolovaných segmentov. Zároveň prebiehajúci pokles početnosti kolónií a jedincov v nich dospel do stavu, ktorý si vyžaduje zásadné ochranárske opatrenia.

rs prednáška o sysľoch removebg preview

Ochrane sysľa pasienkového sa v súčasnosti na Slovensku venuje niekoľko organizácií. Jednou z nich je aj občianske združenie Živá planina, zamerané na ochranu biologickej rozmanitosti a environmentálnu osvetu.

Vstup na prednášku je umožnený len osobám v režime O-T-P (očkovaní, testovaní alebo po prekonaní ochorenia Covid-19). Vstupné na prednášku je 2 €.
Podujatie je realizované s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

RNDr. Monika Gálffyová

Čítať 719 krát Naposledy zmenené sobota, 02 október 2021 20:51

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!