streda, 27 október 2021 16:17

Hľadá sa Babka a Dedko pre rok 2021 Doporučený

Napísal(a) T. Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pripravila v jesenných mesiacoch literárnu a výtvarnú súťaž pre deti do 15 rokov pod názvom „Hľadá sa Babka a Dedko pre rok 2021“.
Literárna a výtvarná súťaž o starých rodičoch pre deti do 15 rokov má v tomto roku aj netradičnú tému na rozvoj detskej fantázie a predstavivosti. Bližšie o tom prezradila Natália Gyüréková, pracovníčka knižnice, ktorá je akousi „mamou“ tejto súťaže. „Predstavte si, milé deti, že sa pozeráte do zrkadla a vidíte tam seba ako dedka alebo babku. Nakreslite alebo opíšte, ako asi budete vyzerať vy o niekoľko rokov, keď už budete starí.

Narodenie vnúčaťa dáva mnohým starým rodičom nový pohľad na život. Znovu sa cítia dôležito, potrebne a opäť vrúcne milovaní. „Niekedy nám nie je dopriate všetko tak, ako sme si to predstavovali, či vysnívali,“ pokračovala v rozhovore pracovníčka knižnice a dodala: „Sú aj príbehy, kedy naozaj ten život vnúčat nie je ľahký, hlavne napríklad tam, kde žijú tri generácie v jednom dome a vnúčatá pomáhajú pri opatere starkých, ktorí sú vážne chorí, robia im spoločnosť, čítajú im... vtedy to chytí za srdiečko asi každého z nás.“

Poznatky, skúsenosti, zručnosti, názory, spomienky a citová blízkosť, ktoré odovzdajú vnúčatám babka s dedkom, stará mama so starým otcom, sú hodnoty na nezaplatenie. Starí rodičia sú akousi bezpečnou oázou pre deti, ktoré neustále potrebujú istotu.

Podeľte sa s nami, či už tým, že niečo o svojej babke a dedkovi napíšete, alebo ich nakreslite, akí sú, alebo dokonca sa zahrajte so svojou vlastnou fantáziou a pošlite svoju prácu o sebe, ako asi budete vyzerať vy o pár rokov. Literárna a výtvarná súťaž je pre deti do 15 rokov, pod názvom „Hľadá sa Babka a Dedko pre rok 2021“, trvá do konca októbra 2021. Na všetky práce sa tešia v Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová 3, kam je potrebné ich zaslať alebo osobne doniesť. Práce budú vyhodnotené a ocenené, termín včas oznámime.

Tatiana Bachňáková
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

 

Čítať 685 krát Naposledy zmenené streda, 27 október 2021 16:50

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!