piatok, 01 apríl 2022 20:37

Kresťanstvo v Indii / Christianity in India – Výstava fotografií indického fotografa Benoy K. Behla Doporučený

Napísal(a) I. Malek,
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Vo výstavných priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote bude od 6. apríla do 1. mája 2022 sprístupnená výstava popredného indického fotografa, filmového producenta a historika umenia Benoya K. Behla pod názvom Kresťanstvo v Indii / Christianity in India.
Autor fotografií Benoy K. Behl prináša pohľad cez objektív fotoaparátu na sakrálne pamiatky, udalosti, interiéry a exteriéry kostolov, akými sú napr. Bazilika sv. Tomáša v Chennai (patrí medzi tri výnimočné baziliky na svete postavené na pozostatkoch apoštolov), Kostol sv. Františka z Assisi, stojaci na hlavnom námestí Starej Goa.
Medzi lovcami perál žilo 20-tisíc kresťanov, ktorých učil Sv. František Xaverský, ktorý zomrel 3. decembra 1552. Jeho telesné pozostatky, dodnes zázračne nedotknuté, sú uložené v miestnej Bazilike Jezuliatka. Dňa 12. mája 1662 bol sv. František kanonizovaný ako svätý patrón Goa. V 16. storočí bola Goa kľúčovým centrom portugalského náboženského a politického impéria, ktoré sa rozprestieralo od brehov Afriky až k Číne a Japonsku.

Séria 24 fotografií z centra kresťanstva v oblasti Goa (južná India), kde pôsobil najväčší kresťanský misionár sv. František Xaverský zo Spoločnosti Ježišovej, približuje málo známu históriu kresťanstva v Indii a pomáha zblížiť oba civilizačné okruhy – kresťanský a hinduistický. Farebné fotografie prinášajú množstvo pozoruhodných detailov. Kresťanské výjavy z Európy v rukách indických majstrov často prechádzali premenou, ktorou chceli umelci priblížiť kresťanské náboženstvo domácim (napr. anjel nosí náušnice v tvare orieškov kešu, svätci nadobúdajú rytmický pôvab v tvare krivky “S”, aký možno vidieť na obrazoch indických božstiev).

Súčasťou výstavy je aj krátky komentovaný dokumentárny film pod názvom „V šľapajach svätcov“ a prezentácia publikácie Anny Galovičovej: Dotyk svätca ( r. 2021) o živote sv. Františka Xaviera.

Film je dostupný aj v online forme,

.">
.

Ivan Malek,
Spoločnosť Slovensko-indického priateľstva

 

Čítať 522 krát Naposledy zmenené sobota, 02 apríl 2022 11:58

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!