pondelok, 04 apríl 2022 12:46

Objavte u nás bábiku dobrých želaní

Napísal(a) T. Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja a Veršočok, o. z. pozývajú širokú verejnosť na výstavu pod názvom MOTANKA – bábika dobrých želaní do priestorov rožňavskej knižnice v termíne od 4.4.2022 do 28.5.2022.
Prezentovať výrobu látkovej motanky prišla do Rožňavy Gabriela Balvirčáková, predsedníčka a zakladateľka občianskeho združenia Veršočok z Vranova nad Topľou. Združenie založili v roku 2010 za účelom udržiavať niekdajšie tradície, ktoré boli kedysi bežné nielen na našom území, ale aj v Rusku, na Ukrajine či v Bulharsku. Pripisovala sa im veľká moc. Postupne sa aktivity združenia začali viac zameriavať na tradičné remeslá.
„Motanka ako bábika – amulet je stelesnením dobrých želaní mnohých generácií starých Slovanov,“ rozhovorila sa pri inštalovaní výstavy pani Gabriela Balvirčáková. „Čo mňa osobne neprestajne privádza do úžasu je jej geniálna jednoduchosť. Bez šitia ihlou, bez strihania nožnicami, z kúska tkaniny omotaním nite vyrobili šikovné ruky bábiku plačúcemu dieťatku za pár chvíľ a plač bol zažehnaný, slzičky osušené. Táto vysoko efektívna a zároveň precízna jednoduchosť pretrvala tisíce rokov a nepochybujem, že pretrvá ďalej ako posolstvo krásy v jednoduchosti, zachované po našich predkoch," dodala. 
 
Samotná výroba siaha do pohanských slovanských čias. Prvé zachované artefakty sú 5000 rokov staré. Prvé bábiky netvorili ženy, ale muži. Vyrezávali ich z dreva posvätných stromov a darovali ich svojim vyvoleným ako zásnubnú bábiku. Motanky sa rozdeľujú na tri kategórie – ochranné amulety, rituálne a hračky. Každá mala svoje určenie, a podľa toho sa aj používala. Napríklad nikdy nemali tvár, lebo vládla predstava, že keď postavička splnila svoju ochrannú úlohu, zlí duchovia zostali v nej.
 
Výstavu  MOTANKA – bábika dobrých želaní si môžu záujemcovia pozrieť v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová 3 od 4.4.2022 do 28.5.2022 v rámci výpožičných hodín knižnice. Vstup je voľný. Na záver výstavy sa pripravuje workshop, spojený s praktickou časťou pod vedením Gabriely Balvirčákovej, o ktorom budeme verejnosť včas informovať. 
Tatiana Bachňáková
Zdroj:
 
Čítať 588 krát Naposledy zmenené pondelok, 04 apríl 2022 16:23

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!