Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 14 apríl 2022 10:40

Veľkonočné pohľadnice v minulosti Doporučený

Napísal(a) S. Holečková
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)
Pohľadnica sa považuje za praktickú formu prenášania krátkej správy alebo pozdravu. Jej skutočné poslanie sa vykryštalizovalo vtedy,  keď obrázok bol približne taký dôležitý ako text. Kedysi boli pohľadnice najčastejším prostriedkom komunikácie medzi ľuďmi. Spočiatku sa posielali predovšetkým vianočné a novoročné pozdravy, pohľadnice. 
Pomerne veľkú a zároveň obľúbenú skupinu tvoria veľkonočné pohľadnice. Viažu sa k najväčším kresťanským sviatkom – Veľkej noci. S prianím veselých veľkonočných sviatkov, ich radostného prežitia a úspešnej šibačky či oblievačky sa posielajú už 140 rokov. V hojnejšom počte sa začali posielať od roku 1890. 
 
Pohľadnice s veľkonočnou tematikou sú väčšinou radostné a optimistické, len malá časť z nich pôsobí vážne, prípadne tragicky. Popri pôvodnom náboženskom motíve, zobrazujúcom vzkriesenie Ježiša Krista a jeho nanebovstúpenie, či v katolíckych krajinách udalosti z Nového zákona – Poslednú večeru, Ježiša ako pastiera so svojimi ovečkami a podobne, sa na veľkonočné pohľadnice dostali symboly Veľkej noci spojené s príchodom jari. Dodnes sa s obľubou používajú motívy jarných kvetov – narcisov, tulipánov, nezábudiek i bahniatok, tiež zajačikov, kuriatok a jahniatok v zelenej tráve častokrát s deťmi, či dievčeniec  v tradičných krojoch. Avšak v prvom rade a najčastejšie sú to maľované kraslice a vajíčka symbolizujúce nový život. V minulosti sa dokonca veľkej popularite tešili aj tie pohľadnice, ktoré zobrazovali len jedno veľké vajíčko.
Podľa niektorých prameňov bola prvá veľkonočná pohľadnica podaná v Anglicku. Jej odosielateľ ku krátkemu pozdravu dokreslil zajaca. Na prvej veľkonočnej pohľadnici v bývalom Rakúsko-Uhorsku bol údajne namaľovaný cisár František Jozef ako kŕmi sliepky a dievčatá v krojoch mu ponúkajú vajíčka.
Bolo to dávno, keď pred veľkonočnými sviatkami chodili poštári s plnými taškami pohľadníc alebo pozdravných kariet. V súčasnosti väčšina z nás uprednostňuje moderný spôsob komunikácie prostredníctvom mailov, esemesiek alebo elektronických pohľadníc. Avšak predsa sa aj dnes nájdu ľudia, ktorí radi potešia svojich najbližších, priateľov a známych klasickou papierovou pohľadnicou. A tak aj v období veľkonočných sviatkov rastie úloha poštárov. 
S tematikou veľkonočných sviatkov sa stretávame aj v bohatom zbierkovom fonde Baníckeho múzea v Rožňave. V historickom fonde múzea evidujeme 74 kusov pohľadníc viažucich sa k Veľkej noci. Z nich veľká časť pochádza zo 40. – 60. rokov minulého storočia. Ponúkame Vám "prehliadku" pestrej škály  pohľadníc, ktoré okrem sviatočných veľkonočných chvíľ prinášajú do našich domovov jar.
 
Sylvia Holečková, Banícke múzeum v Rožňave
 
Zdroj:
Zbierkový fond Baníckeho múzea v Rožňave, fond História I

Čítať 1137 krát Naposledy zmenené sobota, 16 apríl 2022 18:48