Vytlačiť túto stránku
sobota, 23 apríl 2022 11:32

V Galérii Baníckeho múzea bude vystavovať oceňovaný fotoreportér Milan Kapusta Doporučený

Napísal(a) R. Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, otvorí unikátnu výstavu významného a oceňovaného fotografa Milana Kapustu – Krásy Tatier a Slovenského krasu. Vernisáž výstavy sa bude konať 26. apríla 2022 o 16.00 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave na Námestí baníkov 25.
Milan Kapusta sa narodil v Rožňave. Je absolventom Strednej priemyselnej školy geologicko-baníckej v Spišskej Novej Vsi. Bývalý banský technik sa k fotografovaniu dostal vďaka horolezectvu. Zdolávať hory začal v roku 1977 v Horolezeckom oddiele Telovýchovnej jednoty Tatran Spišská Nová Ves, neskôr vstúpil do HO TJ Metropol Košice. Okrem Vysokých Tatier má za sebou výstupy na Špicbergoch, Pamíre, v Yosemitskom národnom parku (USA), jeho kroky viedli aj do Álp i do iných pohorí Európy.

Ako amatérsky nadšenec fotografie získal ceny vo viacerých fotosúťažiach, od regionálnych cez celoštátne až po medzinárodné. Je nositeľom titulu Majster Zväzu slovenských fotografov (MZSF). Fotografie vystavoval doma i v zahraničí. V roku 2001 bol fotografom Rudolfa Schustera, prezidenta Slovenskej republiky 1999 – 2004, počas jeho oficiálnej cesty v krajinách južnej Ameriky. Fotografoval i v Himalájach. Jeho panorámu Tatier dostal darom aj vzácny adresát, pápež Ján Pavol II.

Milan Kapusta je spoluautorom fotografií vo viacerých publikáciách. Za knihu Kras – Rožňava a okolie, získal kolektív autorov v roku 2001 Cenu mesta Rožňava. V roku 2005 bola vydaná jeho publikácia TATRY a v roku 2016 Kniha TATRY A KVETY.

Od roku 1994 je fotoreportérom TASR – Tlačovej agentúry Slovenskej republiky v Košiciach, kde aj žije.

Jeho výstavu si záujemcovia budú môcť vychutnať až do 3. júna 2022.

Viac informácii o výstavách, novinkách a expozíciách múzea nájdete na webe www.banmuz.sk a na sociálnych sieťach múzea.

 

Róbert Šimko

 

Čítať 564 krát Naposledy zmenené pondelok, 25 apríl 2022 10:34