Vytlačiť túto stránku
piatok, 20 máj 2022 10:06

Tajomstvá v literatúre V * Nové pohľady na problémy s hľadaním sebavedomia, identity a životných cieľov Doporučený

Napísal(a) T. Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pripravila od mája do októbra 2022 v rámci projektu Tajomstvá v literatúre V. pre žiakov, študentov i verejnosť rôzne podujatia. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk, ktorý je hlavným partnerom projektu. Rok 2022 je Európskou komisiou vyhlásený za Európsky rok mládeže. Knižnica ako inštitúcia je miestom, kde môžu deti a mladí ľudia, ale tiež široká verejnosť nájsť „azyl“ pred každodennými starosťami, ale tiež hľadať riešenia na svoje otázky a problémy. „Jedným z veľkých problémov, ktoré vznikli ako následok izolácie počas pandémie, je neschopnosť mladých ľudí komunikovať, zníženie ich sebavedomia, ale tiež strata smeru, životnej cesty,“ rozhovorila sa Tímea Bagačková-Zollerová, pracovníčka knižnice, zodpovedná za projekt a dodala: „Piaty ročník projektu Tajomstvá v literatúre chce nasledovnými podujatiami ponúknuť deťom, mládeži, ale tiež ostatným vekovým skupinám, nové pohľady na ich problémy s hľadaním sebavedomia, identity a životných cieľov. V tejto súvislosti sa bude konať aj workshop, na ktorom si účastníci zhotovia svoj vlastný personalizovaný motivačný zápisník.“ 

Jednotlivé podujatia sa začínajú v druhej polovici mája a budú prebiehať do októbra. „Projekt má už svoju tradíciu a teší nás, že čitatelia, ale i náhodní návštevníci knižnice sa zaujímajú o tieto podujatia,“ povedala Iveta Kyselová, riaditeľka knižnice. Andy Winson je motivátor, mentor, kouč a tréner, ktorý vedie ľudí k osobnej, vzťahovej a finančnej prosperite. Je majiteľom a zakladateľom Akadémie Andyho Winsona (AAW), známa osobnosť nielen na prednáškach a kurzoch, ale tiež na sociálnych sieťach, kde uverejňuje motivačné videá, citáty, ale tiež zaujímavé dlhodobejšie aktivity. Ak potrebujete „nakopnúť“, nájsť inú cestu v živote alebo dostať ten "aha moment", určite si nenechajte ujsť stretnutie s týmto charizmatickým človekom plným energie, ktoré sa bude konať 23.5.2022 o 17.00 hod.

rv miroslava varackova 20391Miroslava Varáčková je mladá slovenská spisovateľka. Tvoriť začala už v školských laviciach, písala prevažne poéziu, avšak k románom sa dostala až počas materskej dovolenky. Na konte má 19 kníh pre starších aj mladších tínedžerov. V roku 2020 založila iniciatívu na podporu súčasnej slovenskej literatúry Zachráň knihu a spojila v nej množstvo domácich autorov, vydavateľov i kníhkupcov. Jej knihy sú prekladané do českého jazyka a viaceré už vyšli v reedíciách. Dievčatá sa na ňu môžu tešiť 27.5.2022 v dopoludňajších hodinách.

rv spišiak muziko2Doc. PhDr. Igor Spišiak,CSc. dlhoročný vysokoškolský pedagóg, ktorý posledných 20 rokov pracuje ako lektor pre antistresové programy akreditovanými Ministerstvom školstva SR. Realizoval stovky metodických zážitkových seminárov pre učiteľov v mnohých okresoch Slovenska a na Morave a venuje sa aj vydavateľskej činnosti v oblasti relaxačnej hudby. Počas letných mesiacov pracuje ako externý spolupracovník Priessnitzových léčebných lázní v Jeseníku, kde vedie pre pacientov a návštevníkov cyklus relaxačných cvičení, muzikoterapie a popularizačných prednášok k zvládaniu stresu a depresie. Hudba je nevyčerpateľným zdrojom vitality a inšpirácie. Príďte si oddýchnuť prostredníctvom tónov relaxačnej hudby v júni (termín už čoskoro) do priestorov knižnice.

rv mudr danica caisova cropMUDr. Danica Caisová – v rámci projektu Tajomstvá v literatúre V. prijala pozvanie aj známa sexuologička, ktorá sa bude venovať vzťahovej téme. Väčšina ľudí má v priebehu života rôzne vzťahy. Môžu byť priateľské, milenecké, obchodné, kolegiálne, susedské, rodinné. Ako si veriť – mladých ľudí trápi najmä obava z toho, či sú dosť príťažliví, či sa páčia, alebo či sa budú páčiť, či si nájdu svojho vysnívaného celoživotného partnera/partnerku.

V piatok 30.9.2022 od 16:30 hod. si nenechajte ujsť jedinečné stretnutie s MUDr. Danicou Caisovou.

rv peter srank foto diana laslopova 05 clanokPeter Šrank, spisovateľ, textár, pesničkár, cestovateľ. Píše poéziu, aforizmy, epigramy, krátke publicistické žánre, poviedky a cestopisy. Pre rozhlas tvorí glosy, fejtóny a humoristické scénky. Deťom sa prihovára básničkami, rozprávkami a piesňami. Jeho slová sú plné humoru, erotiky, príležitostných vulgarizmov, bizarných situácií, vážnych zamyslení či životných právd. Od detstva ho lákalo čítanie, mal rád slohy a písanie pre školský časopis. Situácia sa u Šranka zmenila hneď po prechode na vysokú školu, kde ako spolubývajúceho dostal kamaráta s gitarou. Netrvalo dlho a zložil svoju prvú pesničku. Od textov piesní nebolo ďaleko k básňam a časom sa pridali ďalšie žánre. Škola života v podaní Petra Šranka sa bude konať 19.9.2022 o 17:00 hod.

rv dusan zatroch 1Dušan Zatroch, DiS.art. – hudobník, vedec, pedagóg Základnej umeleckej školy. K hudbe sa dostal ako 4-ročný. Zaujali ho bicie, študoval ich ako samouk. Hral v rôznych kapelách. Muzikoterapii sa venuje takmer 10 rokov. Aby zvuky pôsobili liečivo, musia byť v prvom rade príjemné. V tom prípade budú pôsobiť pozitívne nielen celkovo na psychiku, ale môžu zmierniť stres, či bolesť hlavy. Začiatkom októbra (termín už čoskoro) v podvečerných hodinách sa uskutoční netradičné stretnutie s hudbou a rôznymi zvukmi v podaní Dušana Zatrocha pod názvom Liečivé zvuky.

V rámci projektu Tajomstvá v literatúre V. pripravila Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave od mája do októbra 2022 podujatia rôzneho charakteru pre žiakov základných škôl, študentov stredných škôl, ako aj pre širokú verejnosť. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk, ktorý je hlavným partnerom projektu.

 

Tatiana Bachňáková

 

Čítať 649 krát Naposledy zmenené pondelok, 23 máj 2022 10:20