nedeľa, 05 jún 2022 11:39

Pred 240 rokmi založil Pál Markó v Rožňave manufaktúru na spracovanie kože Doporučený

Napísal(a) S. Holečková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Markova manufaktúra na spracovanie kože Markova manufaktúra na spracovanie kože

Jeden z prvých priemyselných podnikov na území Gemerskej župy, kožiarsku manufaktúru rodiny Markóovcov, založil v roku 1782 v Rožňave šikovný garbiarsky cechmajster Pál Markó (1751 – 1819). Manufaktúra stála v južnej časti mesta, aby severné vetry odvádzali preč nepríjemný zápach vznikajúci pri práci so surovou kožou.

K priemyselnému rozvoju pôvodnej prevádzky na spracovanie kože došlo až neskôr, v 40-tych rokoch 19. storočia, pod vedením jeho syna Józsefa Markóa  (1791 – 1849). Vďaka nemu sa rodinný podnik rozrástol a zveľadil a manufaktúra získala v roku 1844 kráľovské výsady. Naďalej pracovala pod názvom József Markó és fia (Jozef Markó a syn) a mala formu verejnej obchodnej spoločnosti. Na svoju prevádzku potrebovala predovšetkým surové kože a tých mala dostatok. Okrem pomocného materiálu – loja, masti a tukov potrebných na morenie koží, tvorili najväčšiu časť prevádzkových nákladov prepravné náklady.

rv manufaktura 2aPo smrti Józsefa Markóa v roku 1849 pokračovala činnosť továrne ďalej pod vedením jeho syna Pála. Firma niesla názov  Markó József császári és királyi bőrgyára Rozsnyón (Cisárska a kráľovská kožiarska manufaktúra Jozefa Markóa v Rožňave). Manufaktúra mala dobrú povesť, o čom svedčí aj skutočnosť, že v  roku 1873 získala na viedenskej svetovej výstave striebornú medailu za rozvoj výrobného priemyslu.

rv manufaktura 3Produkcia v prosperujúcej továrni však postupne upadala. Nevyhovujúce podmienky po Rakúsko-uhorskom vyrovnaní, spočívajúce hlavne vo všeobecnom nedostatku peňazí a platobnej  neschopnosti, spôsobili značný pokles dopytu po jej výrobkoch, čo vo veľkej miere ovplyvnilo jej obchodnú činnosť. Problémy sa koncom 19. storočia ešte viac prehĺbili a kedysi prosperujúca firma, ktorá bola predtým zdrojom slušných príjmov, nemala dostatočné zdroje na udržanie výroby v továrni. Rodinný podnik – továreň na spracovanie kože s kedysi dobrou povesťou, začal byť stratový.

Pod vplyvom týchto skutočností bola začiatkom 20. storočia založená akciová spoločnosť Markó-féle bőrgyár rt. (Kožiarska manufaktúra Markóovcov, a. s.). Na základe dohody, uzatvorenej v júni 1908 s rodinným podnikom, prešiel do vlastníctva novozaloženej spoločnosti závod, majetok i predmet podnikania. V roku 1908 tak bola zlikvidovaná rodinná firma Markóovcov. Akciová spoločnosť, ktorá sa stala novým vlastníkom závodu, existovala pravdepodobne do roku 1925. Samotná továreň bola zbúraná v povojnových rokoch. 

rv manufaktura 6

 

Z rozsiahlej zástavby Markovej manufaktúry na spracovanie kože, jednej z najlepšie prosperujúcich tovární v Uhorsku, sa ako jediná zachovala centrálna administratívna budova.

Patrí k  najvýznamnejším architektonickým pamiatkam obdobia klasicizmu na Slovensku a je významnou pamiatkou na manufaktúrne obdobie priemyslu v Rožňave.

Dnes je sídlom  riaditeľstva Baníckeho múzea v Rožňave a historickej expozície.

rv manufaktura 7

 

Sylvia Holečková, Banícke múzeum v Rožňave

 

Zdroje:

TAJTÁK, Ladislav a kol. Dejiny Rožňavy. 1. vyd. Košice : Východoslovenské vydavateľstvo, 1978

ROKOLYA, Gábor. Prvý rožňavský verejný notár. Budapešť, 2011

Fotoarchív Baníckeho múzea v Rožňave

Čítať 860 krát Naposledy zmenené pondelok, 06 jún 2022 13:28

1 komentár

  • Odkaz na komentáre Peter Marko streda, 08 jún 2022 20:37 Napísal(a) Peter Marko

    Ďakujem veľmi pekne za zverejnenie článku o našej histórii rodiny Markovcov. Môj prapra Pál Marko sa prisťahoval do Rožňavy v roku 1710 z Novohradu s usadlosti Kisterenye, dnes už súčasť Lučenca, ešte raz ďakujem Peter Marko

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!