štvrtok, 30 jún 2022 10:07

Akvizícia výrobkov manufaktúry na výrobu kameniny v Rožňave a šivetickej keramiky Doporučený

Napísal(a) Mgr. Ľ. Pulišová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Rimavská Sobota, 27. 06. 2022 – Významnou zložkou kultúry Gemera-Malohontu je aj tradičná ľudová kultúra, ktorá sa formovala pod vplyvom hospodárskych, sociálnych a spoločenských podmienok. Jej pozoruhodným reprezentantom je etnologický fond Gemersko-malohontského múzea, v ktorom sa v súčasnosti nachádza 11 151 kusov predmetov. Vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia sa múzeu podarilo fond rozšíriť zrealizovaním projektu s názvom Akvizícia výrobkov manufaktúry na výrobu kameniny v Rožňave a šivetickej keramiky.
Na základe koncepcie nadobúdania zbierkových predmetov, akvizičného plánu múzea a v súvislosti s mapovaním regionálnej produkcie bol zámerom projektu nákup deväť kusov výrobkov manufaktúry na výrobu kameniny v Rožňave a dvoch kusov šivetickej keramiky. „Fond etnológie sme tak doplnili o ukážku výrobkov rožňavskej kameniny (6 kusov tanierov, 1 ks podnos, 2 kusy kuľač), ktorá v ňom absentovala,“ informovala Ľudmila Pulišová.

rs muzeum kamenina Rožňava 1Manufaktúra na výrobu kameniny v Rožňave vznikla v roku 1810 a fungovala nepretržite takmer 90 rokov, čím sa zaradila medzi posledné tri fungujúce manufaktúry na našom území. Napriek tomu je o nej zachovaných pomerne málo informácií, čo súvisí aj s nízkym počtom zachovaných výrobkov, ktoré sú dodnes v teréne vzácnosťou.

rs muzeum keramika Šivetice

 

 

V minulosti patrilo k jednému z najvýznamnejších remesiel v regióne Gemer-Malohont hrnčiarstvo, pričom dominantné postavenie medzi hrnčiarskymi lokalitami mala obec Šivetice.

 

 

 

Hrnčiarske výrobky pochádzajúce zo Šivetíc boli známe aj po úpadku hrnčiarskeho remesla, keďže vďaka kurzu keramiky, ktorý tu bol usporiadaný v roku 1934, šivetickí hrnčiari vyrábali suveníry pre neďalekú jaskyňu Domica, okolité kúpeľné mestá, či turistické centrá. „Do fondu etnológie sa nám podarilo získať hlinenú vázu a hlinenú nádobu, tzv. guľku, obe zdobené rytým a maľovaným rastlinno-geometrickým dekórom," uviedla Ľudmila Pulišová.

Akvizíciu podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. 

 

Mgr. Ľudmila Pulišová

 

Čítať 597 krát Naposledy zmenené piatok, 01 júl 2022 09:45

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!