sobota, 09 júl 2022 23:22

Na Klenovskej rontouke diváci videli nielen folkloristov v činnosti, ale aj oceňovanie zaslúžilých Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Na Klenovskej rontouke 2022 vystúpili v tematickom programe regiónu Tekov, pod názvom Víno – krv Tekova ženy v krásnom čilejkárskom kroji. Na Klenovskej rontouke 2022 vystúpili v tematickom programe regiónu Tekov, pod názvom Víno – krv Tekova ženy v krásnom čilejkárskom kroji. Foto: Peter Poboček

Iba pred niekoľkými dňami (24. – 26. 6. 2022) sa uskutočnili Gemersko-malohontské folklórne slávnosti pod názvom Klenovská rontouka, ktoré tohto roku videlo okolo päťtisíc návštevníkov. Tak sa o tom aspoň teraz hovorí od zodpovedných organizátorov v rôznych gemerských médiách. Dramaturgička slávností pani Stanislava Zvarová s potešením v rozhovore prezradila, že na dvoch pódiách počas troch dní sa návštevníkom slávností predstavilo vyše tisícsto účinkujúcich. Všetko z tohto trojdňového programu sa snažil nám obrazom priblížiť aj náš verný fotoreportér pán Peter Poboček z Revúcej. Všetkých sa mu zrejme nepodarilo zvečniť, ale i tak nám jeho zábery verne približujú atmosféru Klenovskej rontouky, ktorá si tohto roku pripísala svoj 43. ročník. Pre Klenovec, obec na dolnom Gemeri, v ktorej momentálne žije 3 026 obyvateľov, je to cenné číslo, a tak už dlhé roky nás presviedča, že Klenovec má nielen výborných organizátorov, ale aj folkloristov každej vekovej kategórie, ku ktorým vedia nájsť rovnako vyspelých z takmer celého Slovenska.

Iste ste si to všimli aj na fotografiách, ktoré sú pripojené k tomuto článku. Ten, kto prišiel počas spomínaných dní do Klenovca, mohol sa tiež potešiť z viacerých výstav a sprievodných podujatí, či gastronomických dvorov.

Všimli sme si, že o. i. ešte v piatok večer sa na otvorení predstavili aj účastníci Šaffovej ostrohy, celoslovenskej súťaže tanečníkov, ktorá bola vo Vranove nad Topľou. Sú to Michaela Baštáková z Rimavskej Soboty a Peter Gecelovský z Vlachova.

Program uzavreli v evanjelickom kostole, kde prebiehali služby Božie. V programe „Rúfus a deti – Óda na radosť“ sa predstavili mladí folkloristi z Fiľakova, Klenovca, či Rimavskej Soboty.

Potešiteľné je aj to, že vedenie obce Klenovec udelilo na slávnostiach najvyššie ocenenia obce. Odovzdávala ich klenovská starostka Zlata Kaštanová so svojím zástupcom Milanom Čajkom.

Čestné občianstvo udelili Jánovi Culkovi za aktívnu pomoc obci Klenovec počas pandémie, za významný podiel v rozvoji hasičstva v Klenovci, ako aj za nezištnú pomoc občanom obce počas náročných životných situácií.

Okrem toho Cenu obce odovzdali firme Lowa production, ktorá je v Klenovci už tri desaťročia najväčším a stabilným zamestnávateľom.

Cenu starostky udelili Ľubomíre Vančíkovej za aktívnu, obetavú a dlhoročnú pedagogickú prácu a za významný podiel v rozvoji školstva v obci Klenovec.

Ocenený bol aj darca krvi František Zvozil, držiteľ Kňazovického plakety za mnohonásobné darcovstvo krvi. Cenu starostky získal aj Ján Ulický, za výrazný podiel na rozvoji obce v duchovnej oblasti a za zásluhy pri rekonštrukcii objektov Evanjelickej cirkvi a. v. v Klenovci.

Ocenenie si na pódiu prebrali aj dvaja jubilanti. Osemdesiatnik Štefan Baláž z Rimavskej Soboty, ktorý patrí medzi zakladateľov folklórneho súboru Rimavan a je tiež bývalý riaditeľ MsKS v Rimavskej Sobote. Cenu si prevzal aj šesťdesiatnik Drahomír Daloš, moderátor Klenovskej heligónky, ktorý sa svojmu remeslu venuje viac ako polovicu svojho života.

Poďakujme sa za uskutočnenie 43. ročníka Klenovskej rontouky a za prínos, ktorý preciťujú najmä Gemerčania a Malohončania udržiavaním a pripomínaním si vzácneho nášho dedičstva celému regiónu.

Nech žije 44. ročník Gemersko-malohonstkých slávností Klenovská rontouka 2023!

(Zdroj: vobraze.sk)

Spracoval: MG od

Fotografie vo videu:

https://youtu.be/qbwcDjYs9XY

Čítať 591 krát Naposledy zmenené utorok, 12 júl 2022 15:53

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!