Vytlačiť túto stránku
piatok, 05 august 2022 18:10

Zažite Gemerský folklórny festival Rejdová opäť inak Doporučený

Napísal(a) M. Hlaváčová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Tri festivalové dni ponúkajú možnosť vidieť, zažiť, ochutnať či dotknúť sa tradičného života na dedine.

Ak máte folklór v krvi a fascinuje vás tradičný život na dedine, Gemerské osvetové stredisko, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja a obec Rejdová vás pozývajú na Gemerský folklórny festival, ktorý sa bude konať 18. až 20. augusta 2022 v Rejdovej. Zažite jeden z najstarších folklórnych sviatkov Košického kraja, ktorého 48. ročník zahŕňa tri dni pestrého programu. „Výnimočnosť festivalu v rázovitej dedine Rejdová tkvie v priblížení atmosféry minulého storočia a poukazuje na tradičný život v dedine, ktorá folklórom doslova žije. Aj preto sme podujatie podporili z dotačného
programu Terra Incognita a patrí medzi TOP podujatia Košického kraja. Len vďaka folkloristom sa uchovávajú tradície našich predkov, čo robí náš región výnimočným,“
uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. 

Tvorivo, múdro o folklóre a remesle

Prvý festivalový deň (štvrtok 18.8.) začína otvorením výstavy pod názvom Duša rezbára. Pamiatku remeselníka Ladislava Zachara z Čiernej Lehoty si uctíme prostredníctvom jeho rezbárskych diel a pastierskych nástrojov, ktoré zachovávajú prvky tradičnej ľudovej kultúry.

Tvorivo, múdro o folklóre a remesle je myšlienka Etnoseminára, ktorý sa uskutoční v priestoroch obecného sociálneho podniku Rejdovka. Zákulisie prípravy publikácie pod názvom Svadba v Rejdovej predstavia spoluautori, rodák z Rejdovej, Ján Kolesár a muzikologička Alžbeta Lukáčová.

Výrobca ovocných sirupov, džemov a nátierok Oskar Szabo z Košíc rád vymýšľa pri výrobe svojich produktov rôzne kombinácie, aby tradičné bolo netradičným. Vytvára tak zaujímavé chute, ktoré boli ocenené aj na prestížnej medzinárodnej súťaži v Anglicku. Divákov zasvätí do tajov výroby spojenej s predajom svojich Oskarových lakociniek. Čo je Baršienka na gerg sa dozvedia návštevníci na workshope pod vedením nositeľky tradícií Zuzany Dovalovskej z Rejdovej.

V každom kúte chutne a veselo

V piatok sa na dva dni otvoria rejdovské dvory plné remesiel, kde svojou originálnou prácou zaujmú majstri krajského Remeselníckeho inkubátora – rezbári, tkáči, kováči, drotári, pekárky, čipkárky, krasličiari, medári a mnohí iní.

„Verím, že návštevníkov našej obce, známej svojou pohostinnosťou, potešia aj dvory tradičných špecialít, kde si môžu pochutnať na bryndzových haluškách, pirohoch, gemerských guľkách a ďalších lokálnych dobrotách,“ srdečne pozýva starostka obce Rejdová Slávka Krišťáková.

V útulnom dvore U Šijački bude sprístupnená jedinečná výstava tradičného odevu Gráty a ancúgy na fotografiách v životnej veľkosti. Takto reálne zachytené pôvodné kroje umocňujú každý detail výšivky, ornamentu a šikovnosti krajčírok z obcí Gemera. Sprievodným slovom doplnia výstavu Zuzana Puškášová s Janou Vnenčákovou a Zuzana Dovalovská s Máriou Huňákovou.

„V rámci piatkovej dramaturgie ponúkame emotívny scénický program v podaní domácich kolektívov v réžii Jána Liptáka s názvom Ta reguľa vojenska. Tematicky priblíži príbehy Gemerčanov na pozadí svetových vojen plné napätia, smútku, ale aj radosti a odovzdá symbolické posolstvo mieru,“ hovorí riaditeľka GOS Helena Novotná a pokračuje: „Záver piatkového programu vygraduje charizmatický spevák tanečník a interpret rusínskeho folklóru Štefan Štec s kapelou Fajta.“

Zo všetkého do sýtosti

Gemerský folklórny festival nezabúda ani na tých najmenších, na ktorých v detskom dvore čaká interaktívny program. Bude plný tradičných ľudových hier a tvorivých aktivít. Sobotný program Išla sova na tanec v réžii Petra Szőllősa predstaví najlepšie detské kolektívy a mladých talentovaných folkloristov z Košického kraja a jeho okolia. Interakcia publika je dôležitou súčasťou festivalu, a preto všetky deti budú môcť v závere programu tancovať a šantiť v školičke tanca.

Spojenie organu a viachlasného spevu je ojedinelý fenomén, ktorý zaznie v rejdovskom kostole počas festivalových bohoslužieb v podaní zoskupenia Ondro a kamaráti. „Zaujímavosťou je, že viachlasný spev susedov z Horehronia sa vyvíjal pôvodne v gréckokatolíckych dedinách, kde pri liturgii nepoužívajú organ a dodnes sa praktizuje takzvaný východný obrad. V Rejdovej sa pôvodní obyvatelia hlásili k pravoslávnemu vierovyznaniu, čo je jeden z dôvodov prečo okrem iného, majú blízko k horehronským spevným prejavom,“ vysvetľuje Mária Hlaváčová, manažérka kultúry GOS.

Ako sa zmenili detskí interpreti z magnetofónovej kazety Ej, lúčka, lúčka, ktorú vydalo GOS pred 20. rokmi, bude prekvapením pre divákov v programovom bloku Návraty.

Tradíciami nás budú sprevádzať a veríme, že mnohých mladých aj inšpirovať, domáce kolektívy Bystränky z Rožňavského Bystrého, Genšenky z Honiec, Dubina a Haviar z Rožňavy a ich hostia Lykovec z Revúcej, Kojšovan z Kojšova, Brezinky z Polomky, Studzenka z Plechotíc.

„Diagnóza folklór je vec srdca, ktorá odzrkadľuje pohľad na súčasnosť folklóru, ako ju vnímame v rámci našich životov,“ opisuje program Lucia Nogová, vedúca hosťujúceho kolektívu, ktorý na záver festivalu vtiahne divákov do víru tradičnej zábavy. Tanečná skupina Kumšt s ľudovou hudbou Noga Band
z Bratislavy patria medzi mnohonásobne ocenené kolektívy, ktorým sa určite podarí správne nakaziť všetkých návštevníkov diagnózou zvanou folklór.

Organizátormi 48. ročníka Gemerského folklórneho festivalu v Rejdovej sú Gemerské osvetové stredisko, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja (KSK) a Obec Rejdová. Záštitu nad podujatím prevzal predseda KSK Rastislav Trnka. Festival z verejných zdrojov podporil hlavný partner podujatia Fond na podporu umenia a bol spolufinancovaný Košickým samosprávnym krajom z programu Terra Incognita.


Mgr. Mária Hlaváčová

Čítať 819 krát Naposledy zmenené piatok, 05 august 2022 19:06