Vytlačiť túto stránku
sobota, 03 september 2022 13:29

Dni európskeho kultúrneho dedičstva v Baníckom múzeu Doporučený

Napísal(a) M. Venenyová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, v spolupráci s OZ Gotická cesta pripravilo podujatie s názvom Spoločné dedičstvo Gemera, ktoré sa bude konať 6. septembra 2022 o 16:00 hod., v priestoroch Galérie Baníckeho múzea v Rožňave na Námestí baníkov 25.
Podujatie sa uskutoční v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2022 (DEKD), do ktorého sa každoročne zapájajú viaceré pamiatkové inštitúcie vrátane Baníckeho múzea v Rožňave. Téma aktuálneho ročníka je "Sustainable heritage" ("Udržateľnosť v pamiatkach"). Podujatie má tento raz za úlohu motivovať kultúrne stánky, aby otvorili svoje brány a ukázali svoju úlohu v udržateľnej budúcnosti a svoj vplyv na zachovanie miestnej identity.

2022 09 06 Spoločné dedičstvo Gemera FinalBanícke múzeum v Rožňave a OZ Gotická cesta pre svojich fanúšikov pripravili dve prednášky zaoberajúce sa kultúrnym dedičstvom Gemera. Návštevníci si budú môcť vypočuť prednášku PhDr. Ing. Jaroslavy Neubauerovej, PhD. (Banícke múzeum v Rožňave) na tému Historická účelová budova Baníckeho múzea v Rožňave v premenách času. Druhá prednáška Petra Palguta (OZ Gotická cesta) nesie názov Sakrálne dedičstvo baníckych regiónov – Gemera a Malohontu v kontexte európskeho dedičstva.

Bodku za podujatím dá slávnostná derniéra výstavy 12 dekád Baníckeho múzea v Rožňave, ktorá vznikla pri príležitosti osláv 120. výročia založenia múzea (1902 – 2022) a prezentuje návštevníkom históriu a vývoj múzea od jeho počiatku po súčasnosť.

Tešíme sa na Vás!

 

Mgr. Mária Venenyová - manažérka kultúry
Banícke múzeum v Rožňave

Čítať 392 krát Naposledy zmenené sobota, 03 september 2022 13:51