Vytlačiť túto stránku
piatok, 23 september 2022 18:54

Telgárťania pripravili rekonštrukciu bojov z roku 1944 Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Čo si predstavíte, keď vyslovím, alebo napíšem slovo TELGÁRT? Podľa mňa je to slovo, ktoré voľakedy patrilo do slovníka ľudí, žijúcich v hornom toku poriečia Hrona, čiže Horehronci. Keď si to ešte predstavíme z našej strany, je to na sever za Muránskou planinou. Ba dokonca takto aj tento kraj bol zahrnutý do jednej časti mapy Gemera.
V súčasnosti sa nám rád predstavuje ako jeden z nositeľov folklóru a ľudových tradícií stredného Slovenska. Dôstojnú úlohu zohral aj v národnooslobodzovacom boji počas druhej svetovej vojny. Jeho vypálenie fašistickými vojakmi v lete 1944 bolo i pomstou za aktivitu povstalcov a partizánov v Slovenskom národnom povstaní. Celá obec vtedy ľahla popolom, aby po oslobodení vyrástla znovu do súčasnej krásy. Udalosti uplynulých septembrových dní si pripomínajú Telgárťania každý rok.

Osudové dni Povstania i šikovné ruky chlapov i žien z tohto kraja si pripomínajú na známych Dňoch obce. Tohto roku to bolo 9. a 10. septembra, kedy pripravili kultúrny program po obidva dni. Venovali mu takisto spomienku na boje a udalosti, ktoré pred 78 rokmi poznačili aj tento kraj. Aby i dnešná mládež vedela ako k tomu došlo a koľko to stálo životov i úsilia tunajších ľudí, pripravili rekonštrukciu bojov z roku 1944. Položili vence pri Pamätníku SNP pred Obecným úradom a k Pomníku na cintoríne. V piatok podvečer pred OÚ otvorili výstavu vojenskej historickej techniky.
V sobotu popoludní pokrstili knihu od Marcela Maniaka: PARTIZÁNSKE A POVSTALECKÉ OBCE na Slovensku.
Súčasťou programu bolo i vystúpenie folklórnych súborov Telgárt, Horehronskí chlopi a Konyare. Zaujímavou témou programu bolo aj varenie gulášu a program pre deti.
Veru, program bol aktuálny a pestrý. Hodno bolo za ním prísť aj nášmu známemu fotoreportérovi Petrovi Pobočekovi, ktorý neľutoval prejsť cestu z Revúcej do Telgártu, aby vám priblížil Deň obce Telgárt.

MG od

 

Čítať 471 krát Naposledy zmenené nedeľa, 25 september 2022 01:02

Galéria obrázkov