Vytlačiť túto stránku
sobota, 12 november 2022 22:32

Dvadsiaty siedmy Rok na Gemeri a Vianoce na ľudovú nôtu Doporučený

Napísal(a) R. Šimko
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

K obdobiu Vianoc už neodmysliteľne patrí aj unikátny zimný festival Rok na Gemeri, ktorý organizuje Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja. Po dvojročnej odmlke sa milovníci tradičného umenia a kultúry opäť dočkajú svojho obľúbeného festivalu zvykov a obyčají. Podujatie sa uskutoční v termíne od 23. do 26. novembra 2022 v Dome tradičnej kultúry Gemera a v divadelnej sále OKC v Rožňave.

„Návštevníci sa môžu tešiť na tvorivé dielne a workshopy pre deti, ako aj pre dospelých, výstavu ľudovo-umeleckých výrobkov z Košického kraja či veselý koncert ľudových pesničiek pre deti a mládež – Fidlikanti deťom. Okrem toho chystáme na piatok aj Deň otvorených dielní, v sobotu zas výročný program folklórnej skupiny Dolina z Gemerskej Polomy. Festival uzatvorí populárny galaprogram Vianoce na Gemeri,“ uviedla riaditeľka Gemerského osvetového strediska Helena Novotná.

Na koncerte skupiny Fidlikanti si malí aj veľkí, spoločne s hudobníkmi známymi z televíznych obrazoviek, zatancujú a zaspievajú ich najväčšie hity, ale aj ľudové pesničky. Okrem toho v ich programe nebude chýbať viacero rôznych ľudových hudobných nástrojov, ako napríklad fujara, ozembuch, drumbľa, píšťalka, husličky alebo cimbal. Najšikovnejší si budú môcť na cimbale aj zahrať. Samozrejme nebude chýbať ani deťmi veľmi obľúbená fidli-vareška.

„Už po 27. krát si v Košickom kraji oprášime spomienky na sviatky, ktoré sa možno mnohým spájajú s detstvom stráveným u prarodičov. Som rád, že festivaly nepatria výlučne k letu, ale východniari môžu nazbierať nové zážitky aj v čase tesne pred Vianocami. Priaznivci folklóru i zvedavci uvidia pokope malých aj veľkých folkloristov v nádherných krojoch, šikovných remeselníkov, ochutnajú lokálne špeciality a ja som rád, že na tejto veľkej slávnosti sa môže podieľať aj župa,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

dom tradicnej kultury logoV sobotu 26. novembra sa podujatie z Domu tradičnej kultúry Gemera presunie do rožňavského Obchodno-kultúrneho centra. „Každá doba má svoju módu, každý človek nesie v sebe dobu, v ktorej žije. Nesie ju vo svojej pamäti každá generácia ľudí, ktorá ju prežila rôznym spôsobom aj v podobe nenápadných hrdinov,“ uvádza autor programu Vladimír Vnenčák. Výročný program Život ľudský gemerský uvedie folklórna skupina Dolina z Gemerskej Polomy pri príležitosti svojho 25. jubilea.

Festival bude uzatvárať slávnostný program Vianoce na Gemeri, a teda galavečer spracovaných zvykosloví, zachytávajúcich predvianočné a vianočné obdobie. Do tohto programu je zapojených dvanásť kolektívov a jednotlivci, ktorí divákov naladia na čarovnú vianočnú atmosféru, no nebude chýbať ani tradičná novoročná zábava. V rámci 120-minútového programu si diváci pripomenú ondrejovské zvyky, výrobu luciového stolčeka spojenú s poverami, prípravy vianočného stola, ozdobovanie stromčeka, koledovanie súboristov a detí či legendárne gubajčiarenie.

Festival sa koná pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja, Rastislava Trnku.

Aktuálne informácie zo života Gemerského osvetového strediska sledujte na našej stránke www.gos.sk a na našich sociálnych sieťach.

 

Róbert Šimko

 

 

Čítať 493 krát Naposledy zmenené nedeľa, 13 november 2022 07:38