piatok, 02 december 2022 10:47

Jaskynné útvary z jaskyne Biele vody * Predmet mesiaca december 2022 Doporučený

Napísal(a) M. Gálffyová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote v rámci prezentačnej aktivity predmet mesiaca vystaví jaskynné útvary z jaskyne Biele vody, ktorá sa nachádza na Muránskej planine. Jaskynné útvary budú vystavené v priestoroch Stálej vlastivednej expozície od 1. decembra do 30. decembra 2022.

Neoddeliteľnou súčasťou zbierkového fondu Gemersko-malohontského múzea sú aj geologické zbierky, ktoré obsahujú nielen horniny a minerály, ale aj jaskynné útvary.
Tieto útvary – opadnutá sintrová výzdoba vytvorená na hline, ďalšia obrúsená v aktívnom toku potoka a odpadnuté vznikajúce kvaple – sa stali súčasťou zbierok múzea v roku 2021. Pochádzajú z jaskyne Biele vody, ktorá sa nachádza na Muránskej planine, v blízkosti prameňa Šťavica v Tisovci.

„Vystavené útvary naše múzeum získalo od Ing. Dušana Hutku, predsedu Speleoklubu Tisovec, ktorý vykonáva prieskum jaskyne a ktorému aj takouto formou za dar pre múzeum ďakujeme,“ informovala Monika Gálffyová, biologička Gemersko-malohontského múzea.

Jaskyňa Biele vody je fluviokrasovo-korózna jaskyňa dlhá približne 37 metrov. Meno dostala podľa spenenej vody vyvierajúcej zo suťoviska. Mohutnosť jej toku naznačuje, že jaskyňa je súčasťou väčšieho systému. Nie je verejnosti prístupná a v súčasnosti prebieha jej výskum s nádejou na objavenie ďalších priestorov.

Sinter je belavá hornina, ktorá vzniká v jaskyniach vyzrážaním uhličitanu vápenatého z roztokov. Vytvárajú sa z neho výplne krasových jaskýň, ako napríklad stalaktity, stalagmity, brčká, sintrové kôry a povlaky či jaskynné perly. Sintre a vznikajúca sintrová výzdoba môžu zo stropu jaskyne vplyvom rôznych činiteľov odpadnúť a stávajú sa súčasťou sute, ktorá sa niekedy odstraňuje, aby bolo možné odkryť ďalšie jaskynné priestory.

 

RNDr. Monika Gálffyová
(biologička GMM)

 

Čítať 427 krát Naposledy zmenené sobota, 03 december 2022 19:08

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!