Vytlačiť túto stránku
streda, 01 február 2023 15:51

Život na druhej strane zemegule so sinologičkou Sakmárovou Doporučený

Napísal(a) T. Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Život na druhej strane zemegule so sinologičkou Sakmárovou Foto: internet

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pripravila pre stredoškolskú mládež a verejnosť besedu so sinologičkou a blogerkou Dominikou Sakmárovou, autorkou dvoch kníh Mačací kožuch a ťava pri Čínskom múre a Kórejské halušky – Pripovidki z ešči daľekejšeho Vichodu. Beseda sa uskutoční v utorok 7. februára 2023 v dopoludňajších hodinách.

Dominika Sakmárová je mladá autorka, pochádzajúca zo Spiša. Vyštudovala sinológiu na Karlovej Univerzite v Prahe. Už počas štúdia intenzívne cestovala po Ďalekom východe s cieľom zlepšiť sa v jazyku a spoznať krajiny. A pokračovala v tom aj po skončení školy a založení rodiny. Jej postoj ku kultúram Ďalekého východu, ktorý dnes opisuje slovami „zvedavosť“ a „rešpekt“, sa začal formovať, až keď sa postupne prepracovala komplikovanými čínskymi znakmi a tónmi. Lákal ju tamojší každodenný život, ktorý sa dá spoznať len pri dlhodobom pozorovaní. 

„Prvá cesta do Ázie bola asi najťažšia. Ocitnete sa v cudzej krajine s cudzou stravou. Snažíte sa nájsť niečo známe, blízke pod zub, no prichádzate na to, že to nebude vôbec jednoduché,“ spomína, dnes už s úsmevom, Dominika. „Svoje dojmy, zážitky i zábavné príhody v jednotlivých krajinách som postupne začala písať na blogu. Prvá kniha vznikla vlastne rozšírením veľmi úspešných blogov, ktoré som písala ešte počas pobytu na Taiwane, takže to nebolo rozhodnutie z večera do rána, ale skôr praktické,“ dodala mladá sinologička, autorka kníh. Na Slovensku vyrastala s folklórom. Spev a ľudové piesne počula v širšom príbuzenstve stále. Bralo sa to skôr ako prirodzená súčasť života, než záľuba. Slovenskú tradičnú kultúru sa snažila prezentovať všade, kam prišla. Žila niekoľko rokov na Taiwane, v Číne aj v Južnej Kórei. „Nakoľko pani Sakmárová má v daný deň aj ďalšie povinnosti, situovali sme stretnutie s ňou pre študentov i verejnosť trochu netradične, len v dopoludňajších hodinách,“ povedala riaditeľka knižnice Iveta Kyselová.

Prijmite naše pozvanie v utorok 7. februára 2023 do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č. 3 na besedu s Dominikou Sakmárovou, autorkou kníh o bežnom živote obyčajných ľudí, žijúcich na Ďalekom východe. Prítomní sa môžu tešiť na množstvo zážitkov, veselých príhod, dojmov zo života na druhej strane zemegule, na rôzne podivuhodnosti a kultúrne odlišnosti, ktoré určite pobavia i udivia.

Tatiana Bachňáková

 

Čítať 366 krát Naposledy zmenené streda, 01 február 2023 19:44